Slovenija
2811 ogledov

"V Črni bodo razmere še nekaj časa zahtevne"

razmere v Črni na Koroškem Slovenska vojska
Najtežje razmere so v Zgornjesavinjski dolini in na Koroškem. Slovenski vojski se je uspelo prebiti do Črne na Koroškem.

Leon Behin, v. d. direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, je povedal, da so najtežje razmere trenutno v Zgornjesavinjski dolini in na Koroškem. V Savinjski dolini jim je uspelo vzpostaviti komunikacijske povezave tudi s Solčavo. 

📍Na lokaciji Solčava sta pripadnika Civilne zaščite - enota za zveze, vzpostavila komunikacijo preko Starlink satelita. pic.twitter.com/0OanNrky8N

— Uprava RS za zaščito in reševanje (@URS_ZR) August 5, 2023

Dostop je še vedno omejen na območju koroških občin, predvsem v Črni na Koroškem. Vse tri glavne povezave do tja, vključno z avstrijsko cestno povezavo, so namreč prekinjene. Danes se je Slovenski vojski uspelo prebiti do Črne, z njimi vzpostaviti stik. Stekle so aktivnosti, kako komunikacijo, ki bo na voljo izključno za intervencijske enote in za oskrbo prebivalstva, možno okrepiti tudi v prihodnje. 

V kratkem časovnem oknu se je @Slovenskavojska s pomočjo gradbene mehanizacije in predanosti vseh služb na terenu uspelo prebiti v Črno na Koroškem, kamor je sanitetna ekipa SV dostavila sanitetni material in zdravila ter opravila izvidovanje območja. 1/2 pic.twitter.com/Dr1Aqd6STy

— Slovenska vojska (@Slovenskavojska) August 5, 2023

Ob podpori letalskih enot Slovenske vojske in Slovenske policije so dostavili prve pošiljke hrane in vode v Črno na Koroškem. Istočasno je bilo dostavljeno tudi gorivo za delovanje agregatov, repetitorskih postaj in tudi za nekatere privatne namene, da se ohranja komunikacijska povezava in normalno delovanje sistemov, ki so nujni za zagotavljanje kolikor toliko normalnega bivanja. 

"Vse skupaj jasno kaže na to, da bodo v Črni še nekaj časa zelo zahtevne razmere, da pa se zadeve izboljšujejo, vsaj kar se tiče dostopnosti in zagotavljanja osnovnih življenjskih pogojev, kot so hrana, gorivo in voda," je dejal Behin. Za območje občine Črna na Koroškem se pripravljajo helikopterji za evakuacijo določenih oseb, ker nekateri objekti niso primerni za bivanje. Nimajo pa poročil o kakršnihkoli pomembnih poškodbah ali čemer koli drugemu.  

Težave z dostopnostjo so tudi na Prevaljah in v drugih koroških občinah, ampak je situacija iz ure v uro boljša. Težava je z dostopnostjo do osnovnih živil, a kot je povedal Behin, zbirajo informacije o potrebah. 

V Savinjski dolini prihaja do ne velikega, a značajnega umirjanja vodotokov. Na terenu so ekipe za preglede mostov in samih komunikacij, vzpostavljene so nekatere nove povezave. Do samega severnega dela doline je dostop zelo zahteven oziroma onemogočen. S stalno komunikacijo in vzpostavitvijo komunikacijskih vodov bodo bistveno olajšali komunikacijo s svojci in vsemi, ki tam živijo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Hasan 16:24 05.avgust 2023.

    Denarja ni Golob vse dal Zelenskemu.