Slovenija
212 ogledov

Ko prevzemajo ženske

Ženska
Globalna zastopanost žensk na vodilnih položajih v podjetjih je 15-odstotna in se je glede na leto 2015 povečala za tri odstotne točke, kaže poročilo Deloitte Global.

V upravah podjetij, ki jih vodijo ženske, sicer sedi skoraj dvakrat več žensk (29 odstotkov) kot v podjetjih, ki jih vodijo moški (16 odstotkov), kaže ta teden objavljeno poročilo. 

Skoraj identično razmerje se pojavlja v primeru glavnih izvršnih direktoric z 29-odstotnim deležem direktoric v izvršnem odboru, medtem ko je izvršnih direktoric v podjetjih, kjer so glavni izvršni direktorji moški, 15 odstotkov. Zastopanost žensk na vodstvenih pozicijah pa je kljub prizadevanjem za raznolikost spolov v podjetjih še vedno prenizka, ugotavljajo.

Ženska pogosteje žensko

"V organizacijah, ki jim predsedujejo ženske, je med člani uprave skoraj dvakrat več žensk kot v tistih z moškim predstavnikom na čelu. Prav tako je večja verjetnost, da bodo mešane uprave za predsednika oziroma glavnega izvršnega direktorja imenovale žensko," je pojasnila partnerica družbe Deloitte za Slovenijo Barbara Žibret Kralj.

To po njenih besedah nakazuje na precej pomemben trend, in sicer da se z naraščajočim številom predsednic uprav in glavnih izvršnih direktoric povečuje tudi raznolikost spolov na ključnih položajih v organizaciji. Vseeno pa je delež žensk na najvišjih pozicijah še vedno zelo nizek, saj se lahko na globalni ravni z ženskim vodstvom pohvalijo le štirje odstotki organizacij.

Na vodilnih položajih v podjetjih v ZDA je žensk zgolj 14 odstotkov, kar je le dve odstotni točki več kot leta 2015. Delež podjetij, ki jim predsedujejo ženske, se ni zvišal in je ostal pod štirimi odstotki.

V Kanadi je zastopanost žensk med člani uprav zrasla na 18 odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot leta 2015, medtem ko se je delež predsednic uprav s šestih odstotkov v letu 2015 zmanjšal na pet odstotkov. V sestavi uprav podjetij v Latinski in Južni Ameriki je zastopanost žensk le sedemodstotna. Prav tako ženske vodijo zgolj dva odstotka podjetij v teh dveh regijah.

Norveška se lahko kot prva država, ki je uvedla ženske kvote, pohvali z daleč najvišjim deležem žensk v upravnih odborih družb, in sicer z 42 odstotki, medtem ko je predsednic uprav sedem odstotkov. Čeprav ženske kvote v poslovnem svetu v Veliki Britaniji niso predpisane, v upravah sedi 20 odstotkov žensk, predseduje pa jim sedem odstotkov žensk.

Delež žensk v upravah italijanskih podjetij se je povečal na 28 odstotkov, vendar se je glede na podatke za leto 2015 odstotek predsednic vodstvenih organov znižal, in sicer s 14 na devet odstotkov. Največji napredek glede na leto 2015 je dosegla Nova Zelandija, kjer se je delež žensk med člani uprave zvišal na 28 odstotkov (za 10 odstotnih točk), število predsednic uprav pa na 11 odstotkov (za šest odstotnih točk).

Komentarjev 1
  • jozicamurn 19:56 11.julij 2017.

    Ženskam se potem gre za karijero in pozabljajo na družino in moralne vrednote. Zakaj ni natalitete, ja drage moje ravno zaradi tega, ker boste hitro postale tete na visokih položajih, ampak prestare boste da bi vas kdo sploh še hotel. ...prikaži več Ne moreš biti na dveh koncih in moškim prevzeti skrb za družino in jih postavljati v slabši položaj ter jim ubijati njihov ego. Za odločilne položaje naj gredo le odločne ženske, ne pa da se zapolni neka EU norma. Moški morajo imeti prednost tukaj, vsaj takšno je moje mišljenje. Emancipirane ostanejo same, ker jih noben ne bo prenašal.