Slovenija
45 ogledov

Ko sami rešujejo, domači trepetajo

Eno izmed letošnjih zimskih posredovanj reševalcev s Koroške. (Foto: Pu Slovenj Žurnal24 main
Dan reševalcev. V svoje vrste danes dobili nove okrepitve. "Želimo si biti predvsem v družbi kolegov in družin, kajti le ti velikokrat trepetajo za naša življenja," pravi predsednik GRZS Potočnik.

"Individualisti ne spadajo v naše vrste"
Reševalci: posamezniki, ki so pripravljeni brezplačno, prostovoljno in kadar koli reševati življenja. Povrnjeno dobijo le hrano in obrok. A kdo lahko postane del reševalskih vrst v gorah?

Vsako reševanje poglavje zase
"Napredki se dogajajo vsakodnevno v reševalnih akcijah in usposabljanjih, novo oprema, ter seveda vedno znova nove vrste nesreč – adrenalinski športi. Vsaka vaja, vsako reševanje prinese nov izziv in novo spoznanje ter novo znanje," pravi Igor Potočnik.

Posameznik mora biti alpinist ali dobro izkušen planinec. "Seveda mora imeti tudi vrsto drugih vrlin, predvsem delo v kolektivu, individualisti ne spadajo v naše vrste. Ko ga društvo na predlog aktivnega člana Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) predlaga v naše vrste, mora najprej skozi tri letno pripravniško usposabljanje iz poletne in zimske tehnike reševanja, opraviti 80 urni tečaj prve pomoči, kar nato potrdi pod strogim nadzorom izpitne komisije. V tem triletnem obdobju ima priložnost spoznati vse dobre in slabe strani gorskega reševalca, tako, da se lahko tudi premisli in preneha s tem," nam je pred dnevom reševalcev povedal predsednik GRZS Igor Potočnik.

Ko posameznik izpolnjuje vse predpisane pogoje za gorskega reševalca, se lahko usposobi za dodatna znanja. Postane lahko specialist na področju vzgoje (inštruktor), letalec reševalec (kasneje tudi inštruktor letalskega reševanja) ali vodnik reševalnega psa.

Dan gorskih reševalcev letos poteka na Jezerskem. Ta dan je spomin na 16. junij leta 1912, ko sta Josip Tičar in Jernej Demšar v Kranjski Gori ustanovila rešilno postajo, ki je pomagala ponesrečenim v gorah. Gorski reševalci to štejejo za začetek organiziranega gorskega reševanja pri nas. Program prireditve je sestavljen iz tekmovanja ekip društev GRS v prvi pomoči ter druženja, sprostitvi in zabavi.

Doma jih ni prav veliko
Kvalitete, ki odlikujejo odličnega reševalca, so povezane s psiho fizično kondicijo. Tu Potočnik izpostavlja "poznavanje terena, v katerega je reševalec vključen, iznajdljivost, motorične sposobnosti, predvsem timsko delo, obvladanje prve pomoči...Predvsem pa to, da je pogosto odsoten od doma."

"Želimo se odkupiti za dni, ko smo odsotni"
Trenutno imamo v Sloveniji 654 registriranih reševalcev, danes pa je GRZS na dnevu reševalcev v svoje vrste sprejela še 20 novih članov. "Dan reševalcev je družabno srečanje. Na tem dnevu se želimo vsi reševalci GRZS predvsem družiti, tudi z veterani, ki so orali ledino. Predvsem želimo, da smo ta dan v družbi kolegov skupaj z družinami, kajti le ti nas zaradi našega dela velikokrat pogrešajo in trepetajo za naše zdravje in življenja. Predvsem si želimo nekako odkupiti našim družinskim sopotnikom za vse dni, ko smo odsotni od doma, po drugi strani pa se prijateljsko družiti ob pogovoru, kajti v času usposabljanja ali reševanja je veliko stresnih situacij; pa tudi nimamo veliko časa za pogorov," še zaključi prvi mož gorskih reševalcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.