Slovenija
2535 ogledov

Koalicija in opozicija zahtevata odgovore, Levica odstop Logarja

Anže Logar Saša Despot
Koalicijske stranke zahtevajo pojasnila glede avtorstva depeše, ki je bila poslana v imenu vlade.

V koalicijskih SMC, NSi in DeSUS se distancirajo od vladne depeše Svetu Evrope o medijih v Sloveniji. Kot so pojasnili, z njeno vsebino niso bili seznanjeni. Tako bodo zahtevali pojasnila, zanima jih tudi, kdo je avtor depeše, ki je bila poslana v imenu vlade in med drugim trdi, da večina medijev pri nas izhaja iz komunističnega režima. Pojasnili so, da so za pismo izvedeli šele iz medijev, in poudarili, da je njihovo stališče jasno: "vsakršni napadi in pritiski na medije so nesprejemljivi".

V opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so se na depešo odzvali s sklicem nuje seje pristojnih odborov, na katerih se na to temo želijo pogovoriti z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. Levica gre pri tem še korak dlje in zahteva njegov odstop.

Slovenska vlada je Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima.

V pismu vlada opozarja, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja, edini, ki je preživel, je bil verski Radio Ognjišče, ker so ga ljudje podprli z lastnimi prispevki. Med drugim so v pismu kritični do javne Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Odziv se nanaša na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je ta RTVS očital, da širi laži in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani.

Na omenjeni tvit so se ostro odzvali tudi v društvu in sindikatu novinarjev Slovenije ter vodstvo RTVS. Slednje je poudarilo, da ne pristajajo na cenzuro. Tudi v društvu in sindikatu so izjave razumeli kot grožnjo zaposlenim na RTVS pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Žurnalček 10:52 10.april 2020.

    No pa se je začelo politično podjebavanje , čeprav je koalicijskim partnerjem obljubil , da ne bo jebal , pa očitno on niti njegova drhal , ne moreta iz svoje kože ! Tu ni problem zahteva levice oz. opozicije , ...prikaži več tu je en OGROMEN problem za SMC in vse v KOALICIJI .

  • astibo8020 22:43 09.april 2020.

    Ne vem kva vam ni jasno. Najprej je potrebno naredit gonjo proti RTV-ju, potem očrniti vse novinarje, ki nočejo Jajotu fafati kurac, še prej so se s pomočjo kvizlingov postavl nad parlament in bodo imeli prosto pot za menjavo vseh ...prikaži več vodstev na katere imajo lahko vpliv, ostale bo pa potrebno ukint. Kako je že šlo pri Jajotovem vzorniku Orbanu ?

  • sam50 22:37 09.april 2020.

    Ravnokar razkrito,da zunanji minister sploh ne ve,kaj dela zunanje ministrstvo,čeprav je to tožarjenje napisano na kožo SDS-u...