Slovenija
2051 ogledov

Koalicija pritisnila na Zorčiča, to naj bi jim zdaj obljubil

poslanci Igor Zorčič Državni zbor/Sušnik Matija
Koalicija je predlagala sklic izredne seje DZ, na kateri bosta omenjeni dve točki doživeli svoj epilog - glasovanje.

Državni zbor na včerajšnji seji ni odločal o imenovanju članov programskega in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija. Predsednik DZ Igor Zorčič namreč sklepov o imenovanju kandidatov, ki jih predlagajo politične stranke, zaradi njihove neskladnosti z zakonom o RTV ni dal na glasovanje.

To naj bi storil na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe in poziva poslanskih skupin LMŠ, Levice, SD, SAB in nepovezanih poslancev. Mandatno-volilna komisija je namreč izmed kandidatov, ki jih predlagajo politične stranke, izbrala le tiste, ki so jih predlagali v SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS. Zakon o RTV Slovenija pa določa, da mora DZ pri imenovanju v programski svet v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v DZ, pri imenovanju v nadzorni svet pa to mora upoštevati.

Krivec: V prihodnje bo verjetno skrbel, da si tega ne bo več privoščil

V koaliciji so ogorčeni. Kot je v današnji izjavi dejal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, so zaradi Zorčičeve odločitve, ki da jo je sprejel na lastno pest, sejo pri zadnji točki obstruirali. A z Zorčičem in z zakonodajno-pravno službo DZ so se pogovorili in ugotovili, da je bil poslovnik kršen. "Treba je preprečiti, da bi se podobne zadeve dogajale tudi v prihodnje," je dodal.

Sicer pa so, po Krivčevih besedah, ocenili, da se Zorčič zaveda svoje kršitve, "zato bo verjetno v prihodnje skrbel, da si tega ne bo več privoščil". 

Zatrdil je, da njihov predlog o imenovanju članov ni v nasprotju z zakonodajo, saj da gre za tri predstavnike koalicije in dva predstavnika opozicije. "Gre za uravnoteženo zastopanost," je prepričan Krivec. Ob tem velja omeniti, da sta tako SNS kot DeSUS uradno opozicijski stranki, čeprav v večini primerov podpirata vladne predloge. 

Krivec zato ne meni, da je to znak diktature. "Priča diktaturi smo bili včeraj, ko si je nekdo vzel oblast in onemogočil glasovanje," je dejal.

"Morda je tudi Luč miru iz Betlehema vplivala na to, da smo našli rešitev"

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je dejal, da je Zorčič kot predsednik DZ pod izjemnimi pritiski "s strani KUL, to velja še posebej za poslansko skupino Levica", zato je po njegovi oceni zelo težko korektno voditi seje DZ. "Tukaj smo resni ljudje, morda je tudi Luč miru iz Betlehema vplivala na to, da smo našli rešitev," je dodal.

Koalicija je tako predlagala sklic izredne seje DZ, na kateri bosta omenjeni dve točki doživeli svoj epilog - glasovanje. To naj bi bilo po besedah poslancev koalicije tudi usklajeno z mnenjem zakonodajno-pravne službe.

Gregor Perič, vodja poslanske skupine SMC (oziroma Konkretno), pa je zatrdil, da se je včeraj zgodil precedenčni primer, ko se o neki točki, ki je bila uvrščena na dnevni red, ni glasovalo. Tudi Perič je poudaril, da razumejo pritiske na predsednika DZ, a da je tokrat Zorčič ravnal v nasprotju z vsemi pravili. Dodal je, da sicer predsednika DZ vedno pohvalijo, "ko deluje državotvorno"

Ogorčeni tudi nad Golobovimi besedami

Poslanci so komentirali tudi besede Roberta Goloba, nekdanjega predsednika uprave Gen-i, ki si očitno želi postati naslednji mandatar. Golob je trenutno vladajočo politiko označil za fašizem in napovedal, da rešitev prihaja 24. aprila.

"Poskušajmo razumeti, da so bile Golobove izjave izrečene v afektu, saj veste, pol milijona plače in tako naprej," je dejal Horvat in poudaril, da so krščanski demokrati na političnem parketu že trideset let, med drugim so tudi vodili vlado, zato se mu zdi nesprejemljivo, da jih kdorkoli okliče za fašiste. 

Perič se je s Horvatom strinjal, dodal je, da je kot Primorec spričo te izjave v zadregi, saj da izhaja iz družine, ki ima zelo trpke spomine na fašizem, nacizem, kasneje pa tudi na komunizem. V SMC bodo njegovo izjavo razumeli kot pomanjkanje vsebine, saj da je na tak način želel pritegniti pozornost javnosti. 

Krivec pa pričakuje, da se bo Golob za izrečene besede opravičil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Dusan12 20:27 17.december 2021.

    20.15 interpelacija, Židan pa kar naklada , država je mlada in nima še korenin…..ja Dejan, a ti namesto možganov poganjajo korenine v smeri slabovidnih in gluhih, ja pizdič prekmurski , res si nejasen, o kakšnih štirih projektih pa sanjaš luzer, ...prikaži več metanju psa na psa, zemlja pa se ne bo nehala vrteti zaradi tega , pa zbega Matjaž Nemeca, ki oponaša nekako Matildo, ki se je znašla v nevihti pri prevzemu Merkatorja itd in 850000 žensk, ki upravljajo s korporativnim upravljanjem prašnikov Trčka, kaj i

  • Dusan12 19:23 17.december 2021.

    Lidija Mirnik, interpelacija Vizjaka, pismo Korintčanom, pička zavaljena glupa, do včeraj farška češpla, danes moralizira, halo, pa kdo je tu butl, daj razloži ji puklasta Nataša, …to ve tudi Leon, kaj ne.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 18:02 17.december 2021.

    Najet otok Goli in tja preselit parlament..Vse bi snemali v dobri maniri reality showa....Imeli bi normalne seje, vendar bi mi gledalci z glasovanjem odločali kdo in koliko bo tolkel kamenje in koliko jedel... To je edin nekrvav način, da se ...prikaži več približamo Švici...