Slovenija
12097 ogledov

Janša o korupciji in mafijskem upravljanju: Saj bi se človek zjokal

Janez Janša Vlada RS
V državnem zboru poteka razprava o korupciji in mafijskem upravljanju

V državnem zboru poteka razprava v zvezi s korupcijo in mafijskim upravljanjem države. "Moje vprašanje je bilo, zakaj se predsednik, ko je v opoziciji, predstavlja kot tisti, ki bo počistil s korupcijo, ko pride do prakse, do tega, da predseduje vladi, pa se zgodba obrne in imamo v nekaj letih ali mesecih korupcijskih afer za celo desetletje," je svoje poslansko vprašanje obrazložil poslanec levice Matej Vatovec. "Odgovorov nisem dobil, dobil sem nekaj citatov iz knjige Rada Pezdirja. Upam, da ne bo danes tukaj reklamni blok za to knjigo. Dobil sem namišljene zgodbe o udbomafijah, upam, da v 21. stoletju ne bomo poslušali o mafiji, ampak bomo poslušali o dejanskih problemih ljudi. Ali nam vsakič, ko je SDS na oblasti, vlada združenje, ki ne jemlje države kot nekaj, kar mora služiti vsem, ampak kot lastni fevd, ki ga je treba izkoristiti do zadnjega kančka."

seja DZ Janez Janša Slovenija Tako pomoč zaradi podražitve energentov obljublja Janša

Predsednik vlade Janez Janša je odgovoril, da se da na to temo veliko povedati. "Več od tega, kar ste prebrali," je dejal Janša. "Nič ne drži, več je laži in sinuacij - stvari ste si izmislili ali prekrojili, da se ne bi razpravljalo o dejanskih ozadjih, ki kriminalno delujejo v tej državi. Še to je manjkalo, da bi bili mi krivi za nepodpisano diplomo vrhovnih sodnikov, kjer po dolgih tednih spraševanje še ni preprostih ni odgovorov, kdo nam v neodvisni veji oblasti kroji usodo. V nadaljevanju bomo postregli s konkretnim opisom mafijskega upravljanja, ki predstavlja enega od osnovnih problemov, zaradi česar so plače in pokojnine nižje, kot bi lahko bile, ker se še vedno preveč pokrade."

 

"Glede kadrovanja. Spomnimo se USB ključka socialnih demokratov (tukaj so imena, s katerimi bomo zamenjali vse, ki niso naši). Ta ista stranka očita drugim politično kadrovanje. Saj bi se človek zjokal. Strokovnjak, ki je predlagal JPD za mandatarja, je podpisal svetovalno pogodbo z Genom, verjamem, da PKP ne bo odkrila korupcije, kot je ni pri popoldanskem fušu predsednika računskega sodišča."

Janez Janša, predsednik vlade

Državni zbor | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Andrej Černigoj iz NSi je spomnil na odmevne primere, ko so "se izgubili milijoni, krivcev pa ni in niso bili prepeljani pred sodnika". "Kriminalistična preiskava je pokazala, da je bil TEŠ6 preplačan za pol milijarde evrov. Danes, ko se pogovarjamo o zelenem preboju, s seboj nosimo prtljago preplačane elektrarne in njenih rdečih številk," je navedel Černigoj. Tudi postopanje države v primeru bančna luknja je slaba popotnica za razvoj države, iz evropskega sodišča za človekove pravice dobivamo signale, da ta zgodba še ni zaključena. Nad prebivalci države visi Demoklejev meč v višini 960 milijonov evrov, ki jih bo morda treba izplačati izbrisanim lastnikom podrejenih obveznic. Če prištejemo obresti, bi lahko ta znesek narasel na višino cene, ki smo jo davkoplačevalci morali plačati za projekt TEŠ6 ne pozabimo na primer, ko se je preko NLB opralo skoraj 800 milijonov evrov evropskega denarja."

Covid-19 Covid-19 Slovenija V Sloveniji potrdili prvi primer omikrona!

"Dogodki v državi utrjujejo občutek, da je trenutna oblast vedno bolj samopašna in pogumna, ravna po mafijskih prijemih mimo zakona in te prijeme po potrebi spreminja," je v razpravi dejal Marko Bandeli in navedel potencialno oškodovanje v energetiki, blokada izboljšanja javnega naročanja v zdravstvu ter nepravično izplačilo koronskih dodatkov. "Dogajanja v vrhovih slovenske energetike so nesprejemljiva kljub dejstvu, da se kadrovske menjave do določene mere dogajajo pod vsako vlado, a ta vlada gre v povsem nepojemljive razsežnosti. Hitrost in brezkompromisnost, s katero se je vlada lotila kadrovskih čistk, je nesprejemljivo."

Danijel Krivec iz SDS je predlagatelju čestital za naslov teme razprave, "saj sta korupcija in mafijsko vodenje države velik problem, zlasti pod levimi vladami". "Obtoženec je popolnoma napačna oseba," je dejal Krivec in pokazal na leve politične sile. 

"Začelo se je pred približno 20 meseci s katastrofalno diktirano nabavo zaščitne in medicinske opreme, s katero se je stihijsko, netransparentno in nekontrolirano nabavljalo vsepovprek, seveda za dobičke svojih, nadaljevalo z zgrešeno in žaljivo komunikacijo z ljudmi s sprejemanjem ukrepov, ki so posegali v pravice ljudi, z vladanjem z odloki namesto zakoni," je dejal Robert Pavšič (LMŠ). "Vlada s predsednikom Janšo se z vsem spornim hvali - s tovornjaki, ki izginjajo, z golfi, z reševanjem življenj, hvalila se je z učinkovitostjo. Ta hvala še traja, vsi se motijo, le vlada je nezmotljiva. Vsi so proti njej, le ona dela za vse. A ni tako. Stroka v vaši stokovni skupini vas je od začetka opozarjala na sume vojnega dobičkarstva. Ste reagirali? Ne."

Janša, ki je s sabo v državni zbor prinesel tudi knjigo Rada Pezdirja Vzporedni mehanizem globoke države je med drugim spomnil na TEŠ6. "Vest, da je podjetje, ki je investiralo, gradilo TEŠ, priznalo korupcijo v višini 240 milijonov evrov je izginila iz slovenskih medijev," je dejal Janša. "Dokazana korupcija, ne to, kar se tukaj govori o nabavah respiratorjev in tisočih evrov. Sodi se nekaj izvajalcem, verjetno na sodišču, ki je v isti stavbi, kot je sedež SD v Velenju. Dokazana korupcija in nobenega resnega postopka ni proti tistim, ki so peljali zadevo v ozadju."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 40
  • bobubob 18:54 17.december 2021.

    Po vsem tem, kar nam JJ omogoča sedaj in se ob tem ne zjoka, se zagotovo ne bo zjokal tudi če marsovci pridejo razstrelit Zemljo....

  • Avatar Stirrastella
    Stirrastella 00:22 15.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 20:21 14.december 2021.

    JJ,dnevi so ti že šteti tik tak,tik tak