Slovenija
93 ogledov

Koalicija se je dogovorila o enem zdravstvenem zakonu

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Koalicija je danes dosegla kompromis glede novele zakona o zdravstveni dejavnosti in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pričakuje, da bo vlada v četrtek predlog potrdila.

Ministrica je zadovoljna, da bo vlada lahko soglasno potrdila novelo, s katero po njenem mnenju na transparenten in zakonit način urejajo tudi podeljevanje koncesij v zdravstvu.

Po težkih usklajevanjih in napetih odnosih med ministrico in DeSUS so se dogovorili, da se bodo koncesije podeljevale na osnovi javnega razpisa, s koncesijskim aktom za 15 let, ob preverjanju izpolnjevanja pogojev in kriterijev pa se lahko koncesija podeli še za 15 let, je pojasnila ministrica.Koncesija se tako podeli, če koncedent ugotovi, da javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja zdravstvene dejavnosti v obsegu, kot je določen z mrežo javne zdravstvene službe oz. če javni zdravstveni zavod ne more zagotoviti potrebne dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Najpozneje 12 mesecev pred potekom obdobja podelitve koncesije koncedent preveri izpolnjevanje kriterijev kakovosti in realizacijo programa v podeljenem obsegu ter ali še obstoji potreba po podelitvi koncesije. Če so izpolnjeni pogoji, se na podlagi pozitivnega mnenja zavoda za zdravstveno zavarovanje in zdravniške zbornice podaljša obdobje podelitve koncesije za 15 let, določa predlog.

Zdravnik iz javnega zavoda bo lahko privatnik največ osem ur na teden

Po predlogu lahko zdravstveni delavec, ki je zaposlen v javnem zdravstvenem zavodu, opravlja zdravstvene storitve pri drugem javnem zavodu na podlagi pisnega obvestila svojemu delodajalcu. Pri zasebniku pa lahko dela največ v obsegu osmih ur na teden, pred tem pa mora dobiti soglasje delodajalca.

V SD bodo v parlamentarnem postopku z dopolnilom predlagali, da je tudi za delo v drugem javnem zavodu potrebno soglasje delodajalca, je povedala državna sekretarka v kabinetu premierja Mira Cerarja iz vrst SD Andreja Črnak Meglič.Predlog zakona bo vlada v DZ poslala po rednem postopku.

O zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju danes niso govorili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 09:57 20.april 2017.

    BRAVO IDIJOT BABJI.ČAKALNA DOBA IN VRSTE BODO NESKONČNE,V ZDRAVSTVENIH DOMOVIH.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:36 19.april 2017.

    Ta problem, ki ga ti vidiš v presedlanju v privat sektor je v Avstriji rešeno takole: Lahko greš na kartico h kocensionarju, ali pa greš samoplačniško k privatniku. Če greš k privatniku, vzameš račun, neseš na zdravstveno zavarovalnico, in ti ...prikaži več povrnejo delež nazaj na račun - nekako v bistvu toliko, kot je cena pri koncesionarju. Giblje se med 50 in 70% vrednosti.

  • brencl47 21:09 19.april 2017.

    Bravo, pa smo uspešno še podaljšali čakalne dobe! Kolajno si lahko pripnejo kr*ta, cmerarjeva butasta ergela in židanova rdeča kamarila! Seveda bodo zase in za svoje že poskrbeli, da ne bodo čakali v vrstah!