Slovenija
37 ogledov

Koalicija za preoblikovanje loterije

Na Loteriji Slovenije vplačila za 80. krog Lota sprejemajo do srede do 15. ure! Žurnal24 main
Poslanske skupine DeSUS, SD in PS so napovedale podporo zakonu o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Državni zbor (DZ) je danes opravil tretje branje predloga novele zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport (FŠO). Ta je lani razdelila 11,7 milijona evrov in je eden izmed najpomembnejših stebrov financiranja športa. FŠO je v zadnjih letih športnim organizacijam namenila od 10 do 13 milijonov evrov na leto, zato je pomembna sestava sveta fundacije, ki odloča o razdelitvi sredstev.

V noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije bo med drugim 12 članov sveta FŠO predlagal Olimpijski komite Slovenije (OKS), pet pa drugi organi. V doslej veljavnem zakonu, ki ga je julija predlani uveljavila prejšnja vlada, je bilo prav tako 17 članov, vendar OKS ni imel večine, ministrstvo, pristojno za šport, pa je prevzelo tudi nekatere organizacijske naloge FŠO, saj je bila pred slabima dvema letoma ukinjena tudi direktorska funkcija.

Sedanji predlog novele zakona ponovno uveljavlja tudi direktorja FŠO in določa organe, ki nadzorujejo delovanje in poslovanje fundacije.

Koalicija zadovoljna

V stranki DeSUS menijo, da je bila opravljena dovolj široka razprava o vsebini zakon ter sprejeti ustrezni amandmaji, zato bodo zakon podprli. Enako bodo storili tudi v SD in v Pozitivni Sloveniji. Jožef Kavtičnik, PS, je izpostavil tudi opozorilo protikorupcijske komisije o potrebi, da se področje obeh fundacij, FŠO in FIHO, čim prej uredi v posebnem zakonu. Dejal je tudi, da OKS vključuje več kot 98 odstotkov vseh društev, ki se ukvarjajo s športom, zato je ustrezen zastopnik civilne družbe. 

Medtem pa so v NSi, SLS in SDS napovedali, da zakon ne bo dobil njihove podpore. 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 08:35 25.april 2014.

    Še mal pa se ne bo več treba ubadati s to problematiko , ker bo šla LS zaradi EU Lota v maloro !