Slovenija
1251 ogledov

Koalicija zahteva referendum, to bi radi vprašali ljudi

referendum o zakonu o vodah Saša Despot
Poslanke in poslanci koalicije so v DZ vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predlagajo, da se volivke in volivce na referendumu vpraša: "Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?".

Predlog za razpis referenduma je koalicija vložila v parlamentarni postopek danes, potem ko je DZ zavrnil predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga pripravili v društvu Srebrna nit in ga v DZ vložili s podpisi volivcev.

V obrazložitvi predloga za referendum v koaliciji navajajo, da predlagajo vprašanje, povezano s pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, "saj gre pri tem za širše družbeno vprašanje s potrebo po zavezanosti k dialogu in skupnem dobrem, s potrebo po pravici do dobrobiti posameznika, ki doživlja zanj neznosno trpljenje".

Zapisali so, da obstoječa slovenska pravna ureditev evtanazije in pomoči pri samomoru ne omenja izrecno, "vendar pa njuna prepoved jasno izhaja iz kazenskopravne zakonodaje, ki inkriminira tako pomoč pri samousmrtitvi v obliki kaznivega dejanja pomoči pri samomoru kot tudi evtanazijo v obliki kaznivega dejanja umora". Kljub temu pa slovenski pravni red že določa dve pravici, v okviru katerih lahko pacient sam odloča o lastni smrti, in sicer pravico do zavrnitve zdravstvene obravnave in spoštovanje vnaprej izražene volje pacienta. V okviru teh dveh pravic lahko pacient odkloni vse zdravstvene posege, tudi tiste, katerih odsotnost bo neizbežno vodila v njegovo smrt, so dodali.

"Obe ti dve pravici sta v veliki meri utemeljeni na 3. odstavku 51. člena ustave, ki določa prepoved prisilnega zdravljenja. Prav ta člen skupaj s 35. členom ustave, ki ureja varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic, tvori pravno podlago, na kateri je mogoče legalizirati pomoč pri prostovoljnem končanju življenja," so prepričani v Svobodi.

Opozorili so, da po obstoječi pravni ureditvi neznosno trpeči umirajoči, ki si želi lahke smrti, nima enake možnosti uresničevanja svojih vrednot kot oseba, ki ji življenjski nazor ali versko prepričanje nalaga prizadevanje za ohranjanje življenja tudi, ko je to neločljivo povezano s hudim trpljenjem in turobnimi obeti. "Morebitni zakon, ki bi uzakonil pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, bi prvi skupini omogočil doslednejše uveljavljanje svoje vrednote tudi ob koncu življenja, ne da bi s tem drugi skupini krnil možnosti življenja v skladu z njenimi življenjskimi prepričanji in načrti," menijo.

"Slovenija bi z odločitvijo za legalizacijo pomoči pri prostovoljnem končanju življenja sledila vrsti naprednih držav, ki sploh v zadnjih letih veliko bolj množično uzakonjajo tovrstne posege," so še izpostavili in kot primer navedli Nizozemsko, ki je postopek pomoči pri prostovoljnem končanju življenja uzakonila že leta 2001, takoj za tem pa po njenem vzoru še Belgija. Sledili so še Luksemburg, Švica, Španija, Avstrija, Kolumbija, Nova Zelandija, Avstralija in številne države znotraj ZDA.

Zavedajo se, da so vprašanja, povezana z umiranjem in trpljenjem težka in v duhu časa zahtevajo širšo družbeno refleksijo. "Razprava o evtanaziji je zelo zapletena in se pogosto vrti okoli etičnih, moralnih in pravnih vidikov," so dodali.

"Ker gre za pomembno tematiko in pomembno odločitev, ki bo močno vplivala na interese in življenje vseh ter tudi na nadaljnji razvoj naše družbe, menimo, da je treba ljudstvu skladno s temeljnimi demokratičnimi načeli zagotoviti možnost odločanja o tem, ali naj se zakonodajno uredi vprašanje pravice posameznika do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja," so še navedli v Svobodi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Idioti 09:39 08.marec 2024.

    Ljudje lahko sami prisilimo oblast , da sprejme evtanazijo . Kako ? Če te zadane kap, jo ne rabiš . Če pa postaneš prileten in betežen in te mislijo še strpat u dom , greš in ustreliš enga politika . ...prikaži več Gledaš , da je čimbolj visok na položaju . In te zaprejo , ni treba plačevati otrokom 1200€ na mesec , v arestu te pa tud ne morjo zajebavat , ker imaš 20 diagnoz in te lahko držijo samo v njihovem lazaretu . In če se bo nabralo 500 takšnih , bodo hitro uvedli evtanazijo !

  • bobubob 07:50 08.marec 2024.

    Pa še to naj vprašajo, ali smo še za NATO, WHO, migrantske kvote in končno tudi za idiotizme današnje zablodele in skorumpirane EU? Onim prejšnjim brezdušnim pravovercem namreč kaj takega še na misel ne pade. So zelo pazili, da 'sa ...prikaži več puta ne skrenejo' in še vedno pazijo na svojo 'odgovorno ravnanje' do svojih gospodarjev tu in onkraj oceana. Tile današnji roparji pa si vsaj s tem lahko delno olajšajo svoje črne duše, kdor jo še sploh ima. Dušo. Kakršnokoli.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:35 08.marec 2024.

    Dajmo narediti še referundum o podpori ukronacijem,kjer izginjajo milijarde davkoplačevalskega denarja!!! O to pa ne ane,le zakaj?!!!