Slovenija
44 ogledov

Koalicijo zapušča še SLS

Radovan Žerjav Žurnal24 main
Po odhodu DL in DeSUS iz koalicije je napoved danes uresničila tudi SLS. Odhajata ministra Bogovič in Žerjav.

S svojih položajev sta odstopila ministra za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav. Ministra sta s tem sledila sklepom organov stranke. Te dni pa potekajo tudi pogovori PS, SD, DL in DeSUS o sestavi nove vlade.

"S kolegom ministrom sva ravnokar odposlala odstopni izjavi z mest ministrov. Iz te koalicije dokončno odstopa tudi SLS," je na novinarski konferenci, ki se je začela ob 12. uri povedal predsednik SLS in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav. Dodal je, da so dogodki v zadnjem času dobili dodaten pospešek, predvsem govor premiera na Zboru za republiko. Žerjav obžaluje, da se ni našla možnost, v kateri bi bili pripravljeni sodelovati, torej da bi se premier v obstoječi sestavi vlade "preprosto zamenjal".

SLS je sicer izstop iz koalicije napovedovala z marcem, a so se po Žerjavovih besedah "zadeve odvile hitreje", kot so pričakovali. SLS se tako vrača v opozicijo, kjer bodo po Žerjavovih besedah delovali konstruktivno. "Opozicija po moji oceni pomeni nastavljanje ogledala koaliciji," je zaključil Žerjav.

Bb tem je Bogovič dodal, da se SLS "kot stranka, ki ne prisega na blokovske opredelitve, vrača v opozicijo".

Žerjav priznal tudi nesoglasja znotraj stranke

Prvi mož SLS je sicer priznal tudi, da je znotraj stranke prišlo do nesoglasij in razočaranj. Ker so bili po Žerjavovih besedah dosledni in načelni, marsikomu kakšna poteza ni bila vseč. "Med drugim smo zahtevali tudi to, da ljudje preprosto ne morejo sedeti na dveh stolih," je povedal.

"Z manipulacijami in lažmi sodelovanja ne more biti"

"Z načinom, ki smo mu priča v zadnjih tednih in mesecih, z manipulacijami in lažmi, sodelovanja med ostalimi strankami ne more biti," je kritičen Žerjav. To velja ne glede na to, ali sediš v koaliciji ali opozicij, pravi.

Ob SDS le še NSi

V vladi Janeza Janše tako ostajajo le še ministri iz vrst SDS in NSi. Skupaj s premierom jih je sedem, kar po mnenju pravnih strokovnjakov še zadošča za sklepčnost vlade. V SLS ocenjujejo, da bi bilo v tem času modro oblikovati tehnično vlado z zelo jasnim mandatom, ki bi bil tako časovno kot vsebinsko dorečen in bi vodil tudi k predčasnim volitvam.

V SLS so sicer že napovedali, da bodo podprli vse aktivnosti, ki bodo vodile do predčasnih volitev. Vendar pa bodo o podpori nezaupnici Janševi vladi še razmislili, zlasti z vidika ocene, ali gre za korak k predčasnim volitvam, je v petek dejal podpredsednik SLS Bogovič.

Poslanci PS so v petek vložili konstruktivno nezaupnico Janševi vladi, za mandatarko pa predlagajo Alenko Bratušek. O nezaupnici bodo poslanci predvidoma glasovali v sredo na izredni seji, o sklicu seje pa bo v torek odločil kolegij predsednika DZ. Na sredini izredni seji naj bi DZ odločal tudi o predlogu poslancev SD, da za predsednika DZ izvoli vodjo poslancev SD Janka Vebra.

Bratuškova se je že v petek sestala s poslanskimi skupinami DL, SD in DeSUS. Potencialne partnerice nove vlade so se že načeloma dogovorile za nekatere organizacijske spremembe v vladi, ki jo oblikujejo. V teh dneh se tako nadaljujejo usklajevanja PS, SD, DL in DeSUS glede programskih izhodišč nove koalicije in tudi sestave vlade.

Komentarjev 13
  • dragec 21:38 25.februar 2013.

    Ti res imaš težave, javi se skupaj z JJ na psihiatrijo

  • Villa 20:13 25.februar 2013.

    Daj Žerjav, povej nam kako ti je stari zrihtal službo.

  • 1111 17:31 25.februar 2013.

    ...glede da se TI stolček maje, razmišljaš normalno! ...le nekaj me moti...malo bolj bi lahko razmišljal...politika trenutne vlade, ne gre in veš sam...v politiki ni nič naključnega...