Slovenija
49 ogledov

Koalicijo delijo pokojnine

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes zurnal24.si
Dvig pokojnin deli koalicijo. Eni opozarjajo na javnofinančno stabilnost, drugi pa na zakonske pravice upokojencev.

Koalicija je na današnjem sestanku soglašala, da je treba ponovno pregledati, katere strukturne reforme bo treba izpeljati, da ostanejo v predpisanih fiskalnih okvirih. Poleg zdravstvene reforme je nujna tudi pokojninska reforma, a je po besedah Simone Kustec Lipicer (SMC) nujno najti ravnotežje med pričakovanji družbenih skupin in zdravimi javnimi financami. 

"Kakršno koli nepredvideno zvišanje javnofinančnih odhodkov bi pomenilo zelo zelo velik problem za javnofinančno stabilnost v tem trenutku," je poudarila Kustec Lipicajrvea. Kot pravi, zdaj "ni primeren trenutek, da bi tvegali s takšnimi potezami", kot je zvišanje pokojnin za znesek, ki ga pričakujejo v DeSUS. 

"Bankam da, upokojencem ne"

DeSUS bo vztrajala pri predlogu Zpiza, da se pokojnine dvignejo za 0,4 odstotka. V DeSUS, po besedah Franca Jurše, ne bodo pristali na uskladitev v prihodnjem letu. Po njihovi oceni bi za to potrebovali okoli 12 milijonov evrov in ne 20 milijonov. 

Po srečanju koalicije je predsednik SD Dejan Židan poudaril, da gre za pravico, ki jo imajo upokojenci po zakonu in so jo tudi prigarali s svojim delom. "Ko je treba pomagati slovenskim bankam ali drugim, se pogovarjamo o stotih milijonih in milijardah, vse je sprejemljivo. V SD pričakujemo, da bo sprejemljivo tudi takrat, ko je treba pomagati slovenskim upokojencem," je dejal Židan. Sam ocenjuje, da bi bil znesek, ki bi ga namenili za dvig pokojnin majhen v primerjavi z drugimi izdatki države. 

DeSUS sicer zahteva tudi regres za vse upokojence v prihodnjem letu. Vendar se koalicija o tej zadevi danes ni pogovarjala.

Komentarjev 5
  • kapibara 16:19 10.marec 2016.

    V vednost: Zaposlen v JU in napredoval za 2 plačilna razreda, neto plača za februar 663 evriča z delavno dobo 36 let, potem pa še + malica in prevoz =753 evriča na mizo , brez kredita- odtrgljajev.. !!Še enkrat: ...prikaži več: Samo v vednost, da VSI nimamo tistih enormnih plač, ki jih pozna javnost... :-(

  • kapibara 16:13 10.marec 2016.

    @dragec.. res je to SRAMOTA... pokojna mami mi je pa vsakič "z veseljem" povedala: Veš, so na dnevniku povedali, da nam bodo dali "povišico".. s komentarjem: bolje za žemljo gor, kot pa za pol - dol.. :-(- vse skupaj ...prikaži več je pa RES SRAMOTNO.. !! :-(

  • leonardo 13:47 10.marec 2016.

    Naj moje 3 evre dajo Mramorju in Lipicarjevi, vsakemu pol.