Slovenija
13 ogledov

Koalicijski partnerji o ukrepih

Koalicija Anže Petkovšek
Koalicijski partnerji danes na sestanku o jesenskih ukrepih.

Koalicijski partnerji so danes govorili o ukrepih, ki bodo jeseni pred poslanci. Besedilo zakona za sanacijo bank je po besedah prvaka Desusa Karla Erjavca v grobem pripravljeno in je dobra osnova za začetek postopka. Se pa Erjavec in predsednik SLS Radovan Žerjav strinjata, naj DZ počaka z odločanjem o fiskalnem pravilu, saj nima ustrezne podpore.

Koalicijski partnerji so se na današnjem sestanku na vladi pogovarjali med drugim tudi o pokojninski reformi in reformi trga dela. "Vsi se zavedamo, da je nujno potrebno, da te ukrepe sprejmemo, sicer se bo položaj le še poslabševal," je dejal Erjavec.

Pomembno se mu zdi, da bo koalicija pri tem enotna, saj je to po njegovem mnenju eden od pogojev, da bi vse te projekte do konca leta sprejeli. Na dnevnem redu septembrske seje DZ bo predlog zakona o državnem holdingu, v grobem je pripravljeno tudi besedilo zakona za sanacijo bank. Pri tem je še nekaj odprtih zadev, ki pa so se jih dotaknili tudi na današnjem sestanku.

Žerjav si ne želi zapletov

Žerjav je glede postopkov in priprave ukrepov po koalicijskem sestanku zagotovil, da je zaenkrat vse pod nadzorom in da zadeve potekajo umirjeno. Želi pa si, da pri sprejemanju zakonov v DZ ne bi prišlo do preveč zapletov.

Ne želita hiteti

O fiskalnem pravilu koalicijski partnerji danes niso razpravljali, sta pa Erjavec in Žerjav še pred sestankom ocenila, da z odločanjem o tem ne gre hiteti. Kot je dejal Erjavec, za fiskalno pravilo še ni dozorel čas, bo pa morda položaj pripeljal do tega, da se "bomo vsi zavedali, da potrebujemo fiskalno pravilo, da bi lažje izplavali iz težav".

Če za zapis fiskalnega pravila v ustavo ni dvotretjinske večine, bi bilo tudi po Žerjavovi oceni neumno s tem vztrajati in "pokopati morebitno rešitev". Žerjav verjame, da bo vendarle prišel čas, ko se bo spoznalo, da je fiskalno pravilo potrebno in bi lahko dobrodejno vplivalo tudi na ugled države v tujini.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tako pa meni, da bodo morali določene stvari pač sprejeti. "Malo prej ali malo kasneje, zagotovo pa ne smejo obviseti v zraku," je poudaril po sestanku koalicije.

Komentarjev 2
  • dragec 08:29 18.september 2012.

    levi - ali desni, vsi so vladali in se menjali na oblasti (zadnjih 20 let). Idejo o DELETE slovenije ljudstvo mora zamenjati z zahtevami DELETE politike. Imamo veliko novih in sposobnih ljudi v tej državi. Zamenjajmo to BAGRO (kako leve, tako desne)

  • privat 08:06 18.september 2012.

    ti se bi morali vsi dobiti na golem otoku...koalicija vseh vlad na prisilnem delu!!