Slovenija
8486 ogledov

Kobalu pogojna kazen, največji udarec ga šele čaka

Boris Kobal
1/2
Mediaspeed
Sodnica celjskega okrajnega sodišča je danes igralca in režiserja Borisa Kobala, ki ga je doletela obtožba o plagiatu komedije Profesionalci espe, obsodila na 15 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

Kobal, ki dejanje obžaluje, je s tožilstvom že novembra lani podpisal sporazum o priznanju krivde.

Za goljufijo je tožilstvo predlagalo osem mesecev pogojne zaporne kazni, za kršitev materialnih pravic prav tako osem mesecev pogojno, sodnica Maja Manček Šporin pa je nato izrekla enotno kazen 15 mesecev pogojno s preizkusno dobo treh let.

Kobal: Obžalujem ...

Kobal je dejal, da je v življenju storil veliko neumnosti, a omenjeni plagiat je največja. Obžaluje, da je prizadel ljudi, za katere je menil, da so njegovi prijatelji, z njimi pa nima stika že leto dni.

Pojasnil je, da je bil plagiat v bistvu provokacija, ki jo je storil v hudi osebni stiski, v kateri se je znašel leta 2016, ko se je ločil od soproge. "Takrat sem padel v hudo depresijo," je še dejal.

Tožilka Simona Kuzman Razgoršek je ocenila, da je izrečena kazen primerna in pravična glede na očitani kaznivi dejanji. Kot olajševalne okoliščine pa je štela priznanje krivde, vračilo honorarja v višini 13.000 evrov, ki mu ga je za omenjeno komedijo izplačalo Gledališče Celje, dejstvo, da ni bil nikdar kaznovan, in zdravstvene težave.

Gledališče zahteva 34 tisoč evrov

Pooblaščenec Gledališča Celje Aleš Sočan je danes na sodišče vložil premoženjsko-pravni zahtevek v višini nekaj več kot 34.000 evrov, a ga je sodnica napotila na pravdni postopek. Prav tako je predlagal postavitev izvedenca finančne stroke, vendar je predlog sodnica zavrnila.

Kobalov zagovornik Miha Kunič sicer meni, da je omenjeni znesek previsok, saj da gledališče ni utrpelo takšne škode. Kobal je namreč gledališču uredil avtorske pravice za 10 brezplačnih uprizoritev komedije Profesionalci espe, vendar se je upravnica gledališča Tina Kosi temu odpovedala.

Sredi januarja lani je v javnost prišla informacija, da je Kobal prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavil kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo.

Delo so nato v lanski sezoni premierno uprizorili v Gledališču Celje v režiji Jaše Jamnika, po razkritju, da gre za plagiat, pa so predstavo v gledališču umaknili s sporeda.

Kobal je sicer s potomci avtorja komedije Alda Nicolaja uredil vse potrebno, da je besedilo predstave Profesionalci espe sedaj uradni prevod njegovega dela.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • ode 18:35 09.januar 2020.

    Kozlovska sodba v Višnji Gori. Tamkajšnje sodišče je kozla Lisca , ker se je pasel v tujem zeljniku, kaznovalo s sedem udarci s palico po njegovi senci.

  • Janez 17:31 09.januar 2020.

    Eden redkih, ki ga jaz ne bi kaznoval za to kar je storil. Se je pokesal, je priznal!! Ni naredil škode nikomur. Družba se je iz tega nekaj naučila. Če bi vsi, ki jih dobijo s prsti v marmeladi in ...prikaži več kriminalci vseh vrst bili tako pošteni kot je Kobal bi bila naša družba čudovita!!

  • Tomaz_321 15:49 09.januar 2020.

    Pa dajte pustiti na miru Kobala, saj ni nobenega fental no!!!!