Slovenija
18 ogledov

Kocuvan Pahorju: Ustavi konja!

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Davek na nepremičnine vse bolj razburja slovensko javnost. Andrej Kocuvan premierja Pahorja v javnem pismu opozarja, naj "ustavi konja, ki ga galopira davek na nepremičnine".

Sodni cenilec Andrej Kocuvan v pismu, v katerem premierja Boruta Pahorja namerno tika, saj "kot predsednik vrhovne izvršilne oblasti si v službi državljanov, nekako si 'naša last' in ne obratno", Pahorja opozarja, naj zadrži sprejetje zakona o davku na nepremičnine (ZDN), saj je zamišljeni koncept obdavčevanja nepremičnin po njegovem mnenju slab.

V kabinet predsednika vlade smo poslali vprašanji, kako Pahor komentira pismo Kocuvana in ali se bo z njim tudi sestal. Na odgovore še čakamo.

Davek bo povečal razslojevanje
Kocuvan namreč meni, da ZDN ne zagotavlja dveh temeljnih pogojev, ki jih potrebujejo državljani in država: stabilizacijo nepremičninskega trga in preprečevanje socialnega razslojevanja.

"Davek na nepremičnine bo razslojevanje še povečeval, saj bodo državljani, ki ne bodo imeli koristi (dohodkov) od tega premoženja, s katerimi bi državi oziroma njenim lokalnim skupnostim plačevali dajatve, prisiljeni to lastnino pod ceno prodajati ekonomsko premožnejšim socialnim skupinam, ki bodo tako še bolj bogatele," v pismu opozarja Kocuvan in dodaja, da ne drži, da zaradi novega davka državljani ne bodo obremenjeni več kot pa po zdajšnjem nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč.

"Če bi bile te trditve resnične, zakaj je treba potem toliko javnega denarja potrošiti za spremembo NIČESAR? Previdne izjave zadnjih dni že dajejo slutiti, da je bila to lažna obljuba, ki na daljši rok ne bo obveljala," pravi Kocuvan.

Davek na nepremičnine bo razslojevanje še povečeval, saj bodo državljani, ki ne bodo imeli koristi (dohodkov) od tega premoženja, s katerimi bi državi oziroma njenim lokalnim skupnostim plačevali dajatve, prisiljeni to lastnino pod ceno prodajati ekonomsko premožnejšim socialnim skupinam, ki bodo tako še bolj bogatele.
Andrej Kocuvan
Kocuvan: Kaj pa plače politikov?
Slednji Pahorja tudi sprašuje, zakaj finančni minister Franci Križanič ne sme sprejeti večje progresivnosti pri dohodnini, na podlagi katere bi bili bolj obdavčeni tisti, ki imajo višje dohodke, in "zakaj se niste odločili znižati najvišjih plač politikov, zaradi česar vlada v državi neskladje med plačami sodne in zakonodajne veje oblasti in kar je upravičen razlog nezadovoljstva v javnem sektorju".

Strokovnjak na področju nepremičnin ob tem opozarja tudi, da posplošene tržne vrednosti, ki bodo osnova za obdavčevanje, niso v ničemer primernejša osnova od sedanje točkovne določene koristi v sistemu nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, "saj ocenjeno premoženje ni namenjeno trženju, same tržne cene pa niso kazalec vrednosti, če je nepremičninski trg nestabilen".

"Državljani so zaslepljeni"
Poleg tega so po mnenju Kocuvana državljani tudi zaslepljeni, saj bo po prehodnem obdobju (država je za leto 2011 višino davčne stopnje v posameznih občinah določila med 0,028 in 0,375 odstotka, že leta 2012 pa bodo lahko občine same določale višino davčne stopnje) lahko tudi drugače.

"Višek zavajanja je nesmisel, da se bo v obračun davka upoštevalo le 80 odstotkov posplošene vrednosti. Zato bo pa stopnja temu ustrezno za četrtino višja. Navidezni popust je čisti nesmisel. Namenjen je le psihološkemu zavajanju državljanov," opozarja Kocuvan.

Dragi Borut, nič ti ne preprečuje, da konje upočasniš in da k reševanju pritegneš tudi strokovnjake, ki razmišljamo bolj celovito. Bodi nam lojalen in koristen ter ne povzročaj nam dodatnih skrbi in stroškov.
Andrej Kocuvan
Na slabšem tudi občine

Slednji tudi pravi, da bo novi davek "suspendiral" avtonomijo lokalnih skupnosti, saj lahko občine zdaj z nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč ne le dobivajo razvojna sredstva, ampak tudi avtonomno učinkujejo na prostorsko, zemljiško, stanovanjsko, poslovno in socialno politiko.

Kocuvan zato Pahorju predlaga, da ZDN ni možno uspešno uvajati brez prenove celostne davčne reforme, ki se nanaša na nepremičnine.

"Dragi Borut, nič ti ne preprečuje, da konje upočasniš in da k reševanju pritegneš tudi strokovnjake, ki razmišljamo bolj celovito. Bodi nam lojalen in koristen ter ne povzročaj nam dodatnih skrbi in stroškov. Ne jemlji nam premoženja," zaključuje Kocuvan in v pripisu izraža upanje, da mu bo Pahor prisluhnil in ne bo ponovil napake pokojnega predsednika Janeza Drnovška, ki se na njegov predlog o zavarovanju slovenskih nepremičnin pred nakupi tujcev v okviru Španskega kompromisa ni odzval.

CELOTNO PISMO SI OGLEJTE V POVEZAVI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.