Slovenija
32 ogledov

Kolezija ljubi zeleno

Prvonagrajena arhitekturna rešitev je iz biroja Ravnikar Potokar, druga nagrada Žurnal24 main
Najboljša arhitekturna rešitev za obnovo kopališča Kolezija ohranja večino obstoječega drevja. Zdaj so na vrsti sredstva.

Arhitekturni biro Ravnikar Potokar je med 41 obravnavanimi arhitekturnimi rešitvami dobil prvo nagrado za prenovo kopališča Kolezija v center zdravja in dobrega počutja. ''Prevladal je kriterij, da je okrog bazena zelenje,'' je povedala predsednica natečajne komisije Jadranka Grmek.

Navdušila jih je ohranitev in hkrati nadgraditev obstoječega kopališča, saj bo to paviljonskega tipa, postavljeno pa bo ob Gundulićevo ulico. To omogoča postavitev večjega objekta in ohranitev čim večjega odprtega, osončenega prostora proti Gradaščici. Z območjem ob reki sta tako povezana oba bazena, odprti in zaprti.

Petmilijonski projekt
Mestna občina Ljubljana (MOL), ki je bila naročnica natečaja, bo morala poskrbeti za izvedbo projekta, je včeraj povedal župan Zoran Janković. Do zdaj se je MOL dogovorila o zamenjavi manjšega dela zemljišča, ki je v lasti Univerze v Ljubljani, ter opravila pogovor s sosedi kopališča.

Nameravajo se prijaviti na razpis ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) za črpanje evropskih sredstev. ''Glede na višino investicije prenove, ki je pet milijonov evrov, in pogoje razpisa MŠŠ pričakujemo dva milijona evrov sredstev,'' je razložil Marko Kolenc, načelnik Oddelka za šport MOL.

Letos projektiranje
Letos bodo začeli s projektiranjem in pripravo dokumentacije za čimprejšnjo pridobitev gradbenega dovoljenja, je včeraj povedal Janković. Objavili pa bodo tudi poziv potencialnim zasebnim vlagateljem za gradnjo nove Kolezije in začeli s postopkom za morebitno javno-zasebno partnerstvo. Gradbena dela bi se po mnenju Kolenca lahko pričela v drugi polovici prihodnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.