Slovenija
50 ogledov

Koliko bodo zaslužili, bo kmalu odvisno od njihove učinkovitosti

slovenija 16.03.10 Boris Koprivnikar, skupnost socialnih zavodov slovenije, ljub Nik Rovan
"Na gospodarsko krizo smo odreagirali pozno. Plače so se v primerjavi tistimi v ostalih državah Evropske unije (EU) v tem času povečale, smo druga najbolj razsipna država v EU," poudarja minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Danes je predstavil načrte, ki jih ima vlada s plačami javnih uslužbencev.

"Kriterij mora biti masa plač in ne število delavcev ali višina posameznih plač. Želimo prenesti pristojnosti na predstojnike in vodje, da bodo imeli več manevrskega prostora za nagrajevanje v okviru določene mase plač. Tako se bomo lahko postopno izvili iz uravnilovke, kjer imamo plače nizke, tisti, ki so dobri in sposobni, pa ne morejo biti nagrajeni," napoveduje minister Boris Koprivnikar.

Že pred časom so bili zastavljeni trije cilji, ko gre za oblikovanje plačnega sistema v javnem sektorju. Država je želela kompakten in homogen sistem in to je tudi že dosegla. Deloma velja tudi pravilo, da mora biti primerljivo delo primerljivo plačano, še vedno pa je v povojih sistem nagrajevanja. Na tem področju bo treba še veliko narediti, je dejal minister.

Variabilni del plače bo dobil večjo veljavo

S sindikati se bodo za mizo usedli naslednji teden, vlada pa si želi – tako Koprivnikar – sistem spremeniti brez radikalnih posegov, predvsem zato, da se doseže večja fleksibilnost plače. Variabilni del plače mora namreč po njegovem dobiti večjo veljavo, saj bodo na ta način zaposleni bolj motivirani za delo.

"Zmanjšati se morajo avtomatizmi – predvsem pri napredovanju, ko gre za nazive in plačne razrede. Zdaj imamo situacije, ko sta dva delavca na istem mestu povsem različno plačana, ker je enemu uspelo izkoristiti vse možnosti, drugemu pa ne," poudarja Koprivnikar.

V to smer bodo zato šli popravki zakonodaje. "Ugotavljamo, da imamo v plačnem sistemu veliko anomalij – predvsem ko gre za tehnične delavce in direktorje zavodov. Dogaja se redimo, da zaposleni po plačah prehitevajo direktorje," še pravi minister. Plače tehničnih delavcev pa se morajo izenačiti za ves javni sektor.

Varčevati bo treba tudi naslednje leto

Ministri so spregovorili tudi o izhodiščih za pogajanj v letu 2016 – omejitve mase plač se z letošnjim letom iztečejo. "Govorimo o 442 milijonskem povečanju mase plač, imamo pa seveda finančne omejitve," je dejal Koprivnikar.

S sindikati se je po njegovem treba pogovoriti o morebitnem podaljšanju ukrepov, ki so veljali doslej ali pa o nadomestnih ukrepih, ki bodo omogočili, da bodo plače finančno vzdržne tudi naslednje leto.

Dogovor o sprostitvi napredovanj je bil sprejet. Delavci so letos napredovali in konec leta se bo to izplačalo – zaradi zadrževanja tega instituta v preteklih letih, se je ta vrednost zvišala na 180 milijonov evrov.

Bodo torej plače javnih uslužbencev naslednje leto višje? "Gotovo bodo višje zaradi napredovanj. Nekateri ukrepi, ki so bili uveljavljeni, ne bodo podaljšani. Tudi sam si bom prizadeval, da se bodo plače čim bolj sprostile, a v odvisnosti od rezultatov dela," je sklenil Koprivnikar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • BojanBojan 08:31 18.junij 2015.

    "Zmanjšati se morajo avtomatizmi – predvsem pri napredovanju, ko gre za nazive in plačne razrede."No, Koprivnikar, če si ti delal vedno v kolektivih, kjer ste avtomatsko napredovali vsi, potem ne posplošuj! Malce se razglej, pa boš videl, da ...prikaži več ni povsod tako!Prvi problem te nove ureditve je, da bodo šefi postali še bolj oblastni in zahtevali od podrejenih nemogoče zadeve, vse skupaj se bo pa izrodilo v najslabši možen sistem; podrejene so bodo morale vdajat šefom, lezenje v rit in kimanje bodo postali pogoj za napredovanje, šefi ne bodo smeli slišati nič slabega o sebi, svojem delu, sistemu in podobno.Na dolgi rok je to umor javnega sektorja, ki bo postal fevdalen sistem malih šefekov, ki bodo podrejeje izsiljevali za napredovanja. Kot drugo bo pa subjektivnost postala drugo ime za ocenjevanje. Če boš šefu všeč, boš napredoval, če ne boš, boš ostajal zadaj. Podobno je tudi sedaj, saj šefi všečne in v rit lezujoče nagrajujejo, delavne, ki prihajajo v sl

  • jakec1575 22:40 17.junij 2015.

    In se, o stvareh o katerih sem pisal so anomalije. Glede na to, da sem pridobil podatke iz 10 povsem nepovezanih koncev JS in se povsod dogajajo podobne anomalije,lahko z neko gotovostjo trdim, da je anomalij ocitno več, kot jih ...prikaži več sistem upa priznati. Dejstvo je, da tisti, ki enkrat prehitro in po "vezah" prilezejo do nekega nivoja "ugodja" takorekoc nehajo delati, nihce jih ne more premestiti imajo trajni polozaj z odlicno placo. Pri cemer ciljam na obdobje pred krizo. Če minister misli iskreno bo prevetril prav vse polozaje, sicer bo kaznoval le mlade. Žal.

  • jakec1575 22:29 17.junij 2015.

    Plačne razrede bi za nedelo morali tudi odvzemati, kar je v praksi sanjski flim. Sistem ocenjevanja bi pa moral biti strukturiran tako, da ima delavec tudi zaslombo v izkazu tega dela, da lahko parira in pričakuje od nadrejena pošteno oceno. ...prikaži več In da nadrejeni ne more zbijati ocene zaradi subjektivnih razlogov, kot so: osebno slab odnos, nerazumevanje, sovraštvo, osebni interesi, podpora drugega sodelavca itd.