Slovenija
75235 ogledov

Koliko evrov lahko prihranim, če perilo perem ponoči?

elektrika obračun An.H.
Z uporabo dvotarifnega števca, so lahko to zimo vaši stroški elektrike nižji.

V Sloveniji lahko enotarifni obračun elektrike najdemo v približno 31 odstotkih gospodinjstev. Ali imate dvotarifni števec, lahko najlažje vidite na svojem izstavljenem računu porabe električne energije, in sicer tako, da pri obračunskih podatkih preverite, ali se vam porabljene kilovatne ure obračunajo po višji in nižji tarifi ali po enotni tarifi.

Nižja tarifa oziroma cenejši tok beleži dvotarifni števec vsak delavnik med 22. in 6. uro naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan 24 ur na dan.

Distributerji elektrike Energija Plus so nam pojasnili, da se razlike pojavijo pri novejših elektronskih stikalnih urah, ki vedno kažejo tekoči čas. Le pri teh omogoča nastavitev manjše tarife, ki poteka v zgoraj navedenem časoven obdobju, za ostale pa obdobje manjše tarife med delavniki v poletnem času prestavi med 23. in 7. uro zjutraj.

Cena električne energije za gospodinjske odjemalce je od septembra naprej regulirana. Razlika med višjo in nižjo tarifo pa je okoli 30 odstotkov.

elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj spada med večje porabnike?

V povprečnem gospodinjstvu so večji porabniki poleg ogrevanja na elektriko, bojlerji, hladilniki in zamrzovalniki ter pralni in sušilni stroji,so nam pojasnili s podjetja za distribucijo električne ECE. Starejša kot je naprava ali aparat, manj je energetsko učinkovita. Naprave z manjšo zmogljivostjo pa porabijo manj električne energije.

Veliko gospodinjstev se ne zaveda, da so naprave in aparati, ki so v stanju pripravljenosti, prav tako porabniki električne energije in jih je tako v primeru, da želite privarčevati, potrebno odklopiti.

Koliko lahko prihranite?

Podatek, ki nas zanima, je vrednost prihranka, če se držimo časovnega obdobja, ko velja cenejši tok. Celotna uporaba cenejšega toka je seveda nemogoča, zato po podatkih distributerjev elektrike Energija plus povprečen odjemalec, ki polovico elektrike porabi v času višje in polovico v času nižje tarife, ter bi porabo elektrike v času višje tarife zmanjšal za 10 odstotkov in jo prenesel v čas nižje tarife, bi glede na trenutno veljavne cene in nižji davek prihranil dobrih 15 evrov na leto. Praviloma velja, da se porabniku, ki doseže 30 odstotkov porabe električne energije v času nižje tarife splača uporabljati dvotarifno merjenje.

Sonce.com PROMO Uporabno Najboljša zaščita pred nepredvidljivimi cenami elektrike elektrika, položnice Slovenija Znano, koliko nižje so septembrske položnice za elektriko
Komentarjev 15
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:59 14.november 2022.

    To je tako malo, da se mi ne splača da se zvečer s cunjami ukvarjam, se rajši pred tv zleknem.

  • drecos123 10:01 14.november 2022.

    v celem letu nič brez veze

  • Avatar karjola
    karjola 07:56 13.november 2022.

    največ prišparaš če greš živet v jamo