Slovenija
28676 ogledov

Znano, koliko nižje so septembrske položnice za elektriko

elektrika, položnice Boštjan Tacol
Kljub podobni porabi so septembrske položnice odjemalcev električne energije nižje.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je po današnji seji vlade v izjavi za javnost na primerih predstavil, kako se vladna regulacija maloprodajnih cen električne energije, ki je začela veljati s 1. septembrom, odraža na položnicah za električno energijo.

Kumer je uvodoma zavrnil navedbe, ima Slovenija najvišjo ceno električne energije med evropskimi državami. "Takšne primerjave so izkrivljene, neadekvatne in neresnične. Borzne cene električne energije se oblikujejo na podlagi avtomatskega algoritma med ponudbo in povpraševanjem," je pojasnil.

Kumer: Maloprodajnih cen ne moremo enačiti s cenami na položnicah

Cene energetskih borznih con so med seboj povezane s prenosnimi zmogljivostmi. V kolikor so te neomejene, je cena med dvema borznima conama je praviloma enaka, v nasprotnem primeru pa se cena na trgu oblikuje tako, da dolgoročni ceni prištejemo še strošek prenosne kapacitete in upravljanja portfolija dobavitelja elektrike. Cene, ki jih odjemalec vidi na računu, pa so navadno cene, ki se prištejejo k omrežnini, prispevkom in davkom, tako da gre za neprimerljive kategorije, je pojasnil minister za infrastrukturo.

Ob tem je predstavil račun večjega dobavitelja električne energije, ki je v septembru imel višjo oziroma približno enako porabo, a je odjemalec – tipični slovenski gospodinjski porabnik - plačal manj kot meseca prej, in sicer 30 odstotkov manj. Letni prihranek tako znaša 240 evrov.

Prav tako se je položnica znižala pri nekem drugem večjem dobavitelju s približno 10 odstotkov večjo porabo elektrike v mesecu septembru, in sicer za 18 odstotkov.

Analiza borznih cen v letu 2022, ki so jo izvedli na ministrstvu, kaže, da je slovenska dnevna cena približno enaka kot cena okoliških trgov, predvsem v Avstriji in severni Italiji, je dejal Kumer.

Zajezitve visokih cen energentov se je lotila tudi Evropska komisija, ki je včeraj predstavila predlog dokumenta, ki vsebuje več ukrepov in mehanizmov za popravek cen. Slovenija je v pogovorih zagovarjala tako imenovano kapico na veleprodajne cene plina, ki pa jo predlagan dokument ne vsebuje.

Kljub temu Kumer ocenjuje, da so drugi ukrepi ''pravočasni'' in ''primerni''.

Plačilo položnice. Elektrika Pod streho Toliko nižje bodo položnice za elektriko

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar pantani
    pantani 10:13 21.oktober 2022.

    Ne vem zakaj še nisem dobil položnice za elektriko,ponavadi jo dobim 13. v mesecu?!!!

  • notnasur57 08:12 20.oktober 2022.

    Električna energija v septembru ni niti za stotinko centa cenejša. Znižali so stopnjo DDV-ja in s tem osiromašili proračun, žepi določenih akterjev pa se bodo še naprej nemoteno polnili na račun visokih cen elektrike. Na slabšem bomo predvsem upokojenci, ker ...prikaži več bo še za tistih 5 € letnega dodatka zmanjkalo sredstev. Katastrofa!

  • Kmodri 22:26 19.oktober 2022.

    Začasno naj ukinejo dodatne dajatve na el. energijo!