Slovenija
19972 ogledov

Koliko poslancev ni cepljenih?

Državni zbor Saša Despot
V večini poslanskih skupin so blizu dosega polne precepljenosti.

V poslanskih skupinah LMŠ, SD, DeSUS, SAB, SMC, SNS, poslanski skupini nepovezanih poslancev ter italijanske in madžarske narodne skupnosti so z v vsemi potrebnimi odmerki cepljeni vsi poslanci. Nekateri so tudi že prejeli poživitveni odmerek. Iz SDS in NSi pa so nam odgovore poslali po zaključku redakcije in jih v nadaljevanju tudi objavljamo.

Cepljenje poslancev in zaposlenih, skupno 373 zaposlenih, je organiziral državni zbor. Že od začetka septembra v njegove prostore namreč ni mogoče vstopati brez izpolnjevanja pogoja PCT.

En poslanec ni cepljen, več jih je že prejelo tretji odmerek

V Levici so pojasnili, da je šest od osmih poslancev v celoti opravilo predvideno cepljenje s tremi odmerki cepiva. Z enim odmerkom cepiva je bil cepljen en poslanec, ki prej ni izpolnjeval zdravstvenih pogojev za cepljenje, medtem ko drugi ni izrazil interesa za cepljenje iz osebnih razlogov. Njegovega imena v stranki niso razkrili.

''Obe poslanki in vsi poslanci so cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, tretji odmerek pa sta doslej prejela dva,'' so zatrdili v SAB.

Prav tako so vsi poslanci skupin SD in SNS že prejeli oba odmerka cepiva, nekateri pa tudi tretji, tako imenovani poživitveni odmerek. Tudi večina od 14 poslancev LMŠ, ki so se cepili z vektorskim cepivom, je že prejela poživitveni odmerek.

''S prvim in/ali drugim odmerkom so cepljeni vsi poslanci in poslanke SDS, z izjemo dveh, ki imata zdravstvene zadržke,'' so sporočili iz SDS. S tretjim odmerkom je zaenkrat cepljenih 12 poslank in poslancev SDS. 

Interpelacija Marjana Dikaučiča zaplet Slovenija Med poslanci izbruhnile okužbe

S tremi odmerki so cepljeni vsi poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev. "Glavni razlog za tako odločitev je seveda dejstvo, da je cepljenje kot najbolj učinkovito zaščito pred virusom covid-19 in pred težjim potekom bolezni priporočila stroka," so povedali. 

Tri odmerke cepiva so prejeli tudi poslanci Desusa, razen poslanca Franca Jurše, ki je zaradi zdravstvenih razlogov do sedaj prejel dva odmerka. Prav tako sta poživitvene odmerke že prejela oba poslanca narodnih manjšin, Ferenc Horvath in Felice Žiža. S tremi odmerki oziroma dvema odmerkoma, kjer je predhodno šlo za cepivo Janssen, so cepljeni tudi vsi poslanci NSi.

Glede na izpolnjene pogoje in priporočila sta cepljenje, ki ga je organiziral državni zbor, opravila dva poslanca SMC. Večina ostalih v naslednjem mesecu ali dveh načrtuje cepljenje s še tretjim odmerkom, so sporočili iz SMC. "V SMC ostajamo trdni zagovorniki cepljenja, kot načina zaščite pred nalezljivimi boleznimi oziroma obvladovanja epidemije. Vsekakor smo cepljenju naklonjeni, saj je to edina varna, gotova in najhitrejša pot za izhod iz epidemije,'' so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Toni 11:55 25.november 2021.

    Itak je vse izmišljeno, preverit pa se ne more! Zopet bla bla bla.

  • leonardo 10:48 25.november 2021.

    Če verjameš je pa res!

  • kapibara1 09:43 25.november 2021.

    Ni mi važno keri se je cepil od totih zgub: Zanima me, kateri od teh kao cepljenih se testira in kot pozitiven gre v izolacijo/ karanteno, da prostovoljno ne trosi zaraze okoli !?