Slovenija
98781 ogledov

Tako debela bo snežna odeja po nižinah

Meteorološki model novozapadlega snega
1/2
neurje.si
Portal neurje.si je na družbenem omrežju objavil, kako različna sta glede napovedi količine snega dva meteorološka modela.

"Zanimiv prikaz napovedi snega, ki ga za naše kraje rišeta meteorološka modela ICON in ECMWF, za obdobje naslednjih dveh dni. Prvi (ICON) je skromen in nižinam ne namenja snežne odeje, drugi (ECMWF) pa nižjim predelom namenja od 5 do 10 cm snežne odeje," so zapisali.

Spodaj je objavljen rezultat modela, ki napoveduje manj snega, zgoraj pa tisti, ki več. 

Meteorološki model novozapadlega snega | Avtor: neurje.si neurje.si

"Vse bo odvisno od vetra ter tudi lokacije ciklona, ki se lahko spet pomakne južneje, kar v scenariju pomeni prvo opcijo in podobno zgodbo, kot smo jo imeli pred nekaj tedni, ko po nižinah ni bilo snega. V nasprotnem primeru lahko do nedelje zjutraj pobeli večino države z izjemo severne in južne Primorske. Vlogo pa prav tako igra veter, ki lahko vpliva na intenziteto padavin (krepi ali suši). To v praksi pomeni, da lahko prihaja do velikih razlik na nižji nadmorski višini (na 100 - 200 m sneži, nižje pa dežuje kjer je jakost padavin manjša ter kjer je razgibanost terena drugačna)," so zapisali.

Tokrat se se odločili, da bodo na svoji spletni stran objavili napoved, ki kaže na manj zapadlega snega.

Vremenoslovci agencije za okolje so ocenili, da je najbolj verjeten scenarij, da v veččjem delu nižin zapade od 5 do 10 centimetrov južnega snega, v višjih legah pa bi lahko padlo od 20 do 30 centimetrov snega. Več o napovedi lahko preberete tukaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 11:27 10.december 2022.

    Spet ste v temo brcnilni!!! Zunaj je 5+ in nikjer sledu o snegu v nižinah!!!

  • albert6 09:39 10.december 2022.

    Spet prodajajo meglo

  • Boschtjan Zupanchich 07:41 10.december 2022.

    Ja, bolj pokvarjeni deli naroda bodo dobili več snega, manj pokvarjeni deli pa manj snega. Odvisno od duhovnega stanja posameznih pokrajin. Je pa dober sneg in mraz, zato, da vsaj malo zmanjša golazen ki se preveč razpase po zemlji.