Slovenija
14751 ogledov

Koliko ustaviti življenje v Sloveniji

Šola epidemija covid igrišče otroci trak Andrej Leban
Kaj bo pomenilo, če bo vlada prisluhnila večinskemu mnenju stroke in se odločila za popolno zaprtje države.

Posvetovalna strokovna skupina pod vodstvom specialistke infektologije Mateje Logar pretresa, kaj naj predlaga vladi glede nadaljnih ukrepov po zajezitvi epidemije, potem jo je v zadnjih dneh začelo število okužb strmo naraščati in je postalo jasno, da nam samo z doslej uveljavljenimi omejitvami grozi še hujše stanje kot v času jesensko-zimskega drugega vala.

Kot je poročala TV Slovenija, se v strokovni skupini posvetujejo o različnih stopnjah zaprtja države. Večina naj bi se nagibala k popolnemu zaprtju države za krajše obdobje. K temu jih napeljujejo tudi dobre izkušnje v drugih državah Z Evrope, saj se je ta pristop pri umiritvi razmer izkazal za boljšega kot pa postopno in dolgotrajnejše uvajanja omejitev. 

Covid-19 v Sloveniji covid-19 Zdravje Novi podatki: Vse slabše kaže

Brdo pri Kranju, vlada | Avtor: Vlada RS Brdo pri Kranju, vlada Vlada RS

Če bi vlada na nedeljskem vrhu na Brdu pri Kranju sprejela predlog po popolnem zaprtju, bi to pomenilo, da bi še pred velikonočnimi prazniki zaprli vse nenujne trgovine in dejavnosti v državi. Odprte bi bile le živilske trgovine, lekarne, pošte in banke, po enem od scenarijev naj bi ustavili tudi proizvodnjo. Vrtci bi bili odprti le za starše iz kritičnih dejavnosti, medtem ko bi šolanje verjetno potekalo na daljavo. Gibanje bi bilo omejeno na regije. 

Že manjši del ljudi lahko pomaga epidemiji nadaljni razvoj

Leon Cizelj iz Inštituta Jožef Štefan je za Pop TV opozoril, kako pomembno bi bilo, da bi se sprejetih ukrepov držali vsi. Če jih le manjši delež prebivalstva ne bo spoštoval, bo epidemija naraščala naprej, je opozoril. Po njegovem nas v naslednjih tednih z epidemijo čaka naporna tekma, v kateri bi morali cepiti čim več ljudi, kar bi lahko pripomoglo k umirjanju bolezni do poletja.

Ocenjeno reprodukcijsko število R je trenutno že 1,20, tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb pa 932, kar je tik pod rdečo fazo. Vse projekcije inštituta kažejo na strmo naraščanje okužb in sprejetih v bolnišnice.

Zaostrujejo se tudi razmere v naših sosedah. Ukom je izdal sledečo preglednico ukrepov, ki veljajo ob vstopu v naše sosede.

Ukrepi meja | Avtor: Ukom Ukom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Šakal. 09:39 28.marec 2021.

    Tole vas čaka, če se v kratkem ne spametujete. Časa imate še kar nekaj, ker je pri nas preveč posranih riti. https://www.facebook.com/100055951813201/videos/222767446264981/

  • mamax 08:45 28.marec 2021.

    Malo poguglajte kaj pravi Gates ali pa preberite agendo, ki je za vas fašiste sveto pismo in boste videli kaj je za narediti. Preklete svinje globalistične. Bo dela za sodnike v Nurnbergu 21, bo.

  • Dusan21 23:31 27.marec 2021.

    J Meni bolj odgovarja JJAAAANnnnnnni, na kratko Jani, je bolj nežno ime, Janez, Janez, to je to, dec, jasno človek z zavihanimi rokavi, garač in se hočeš pogovarjati o proračunskem denarju in ti pametnjakovič še o ukrepih, pa, si ti ...prikaži veči ti nor, si ti tud not v K U L padu skupaj z ono štirico, ali četico, diverzantsko enoto, ali kaj že, ki je z dvignjeno, močno naprej zategnjeno brado stala za edinim mikrofonom, vsa mehka, pod popkom, tja do golenic, malemu , imam ga na jeziku, ne ne gre, pa to je