Slovenija
14 ogledov

"Kolonel je tudi v Istrabenzu"

bavcar_bobo26032008 Žurnal24 main
Zoran Janković je prepričan, da ima nabiralniško podjetje tudi Igor Bavčar, le da je v davčni oazi.
 

Probanka ni vedela

Zgodovina. Probanko smo vprašali, ali so vedeli, da je njihova uslužbenka opravljala fiduciarne posle za Šrota oziroma ali je to celo praksa Probanke. "Gospa Danijela Rakovič je sodelavka Probanke šele od druge polovice prejšnjega leta in v tem času zagotovo ne sklepa ali opravlja nobenih poslov, ki bi bili kakorkoli v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji v bančništvu ali celo s  poslovnim kodeksom Probanke. Njeno poslovno življenje pred tem pa je zadeva, do katere ne zavzemamo stališč," je pojasnila Romana Pajenk, predsednica uprave Probanke.

"Enak primer poštnega nabiralnika se bo ponovil v Istrabenzu, samo da ni v Sloveniji, ampak v eni od davčnih oaz." To je v ponedeljek zvečer v oddaji Vroči stol dejal nekdanji predsednik uprave in zdaj ljubljanski župan Zoran Jankovič, svojo trditev pa je ponovil na današnji novinarski konferenci.

Jankovičeva napoved
Spomnimo; prejšnji teden je postalo jasno, da lastnica Kolonela že dve leti ni več Danijela Rakovič, kot je še pred dnevi pisalo v sodnem registru, ampak prek svojega podjetja prvi mož pivovarne Boško Šrot. Zoran Jankovič je že februarja napovedal, da se bo Danijela Rakovič spremenila v moškega.

Nizozemski nabiralnik?
Na vprašanje, katero podjetje je Bavčarjev Kolonel, Jankovič ni želel odgovoriti. Zelo verjetno pa je to podjetje Poteza Netherlands, ki je registrirano na Nizozemskem, torej v davčno ugodnejši državi. Uradno je podjetje v stoodstotni lasti Poteze, prek verige podjetij pa je, tako kot Kolonel v Laškem, pomemben lastnik Istrabenza. Poteza Netherlands je namreč lastnica FB Investicij, FB Investicije pa so večinski lastnik Maksime Holding, ki ima v lasti četrtino Istrabenza. Bavčar je namigovanja o menedžerskem odkupu Istrabenza sicer že večkrat zanikal.

Zaradi novinarjev prestavili sestanek
Za danes napovedani sestanek vrhovnega državnega tožilstva, urada za varstvo konkurence in Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), na katerem bi preučili možnost za vložitev kazenske ovadbe zoper predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, je tožilstvo preložilo, je potrdil varuh konkurence Jani Soršak. Neuradno je razlog za odpoved sestanka preveliko zanimanje novinarjev za primer, uradno pa so nam na tožilstvu pojasnili, da vrhovno državno tožilstvo, ki ga vodi Barbara Brezigar, ne daje informacij o morebitnih delovnih sestankih. Nov termin sestanka še ni znan.

Zoper njega in njegovo soprogo bi lahko uvedli postopek zaradi zlorabe notranjih informacij ob prevzemih družb iz laške verige, saj v prospektih nista razkrila, da sta lastnika Kolonela. Grozile naj bi jima tudi kazenske ovadbe, v najslabšem primeru pa celo razlastitev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.