Slovenija
1495 ogledov

Komaj označena, pa že ustreljena

Volkulja Tia Miha Krofel
Slovenski preučevalci volčje populacije so doživeli še en hud udarec, saj jim je lovec ustrelil zadnjega izmed volkov, ki so ga med dragim projektom opremili z ovratnico za sledenje in to pred komaj dvema mesecema. Tia je sicer padla med rednim odlovom. Smrtnost volkov pri nas "enormna".

"Mislim, da lovec Tie ni ubil namerno," pravi raziskovealec pri projektu SloWolf Miha Krofel. "Lovec pravi, da ovratnice ni videl. Tudi sicer z lovci v tem lovišču v okviru projekta spremljanja volkov dobro sodelujemo." Zakonsko ni omejitve, da lovec ne bi smel ustreliti označene živali.

Več tisoč evrov in meseci dela v nič z enim strelom

Dvoletna volkulja Tia, verjetno članica tropa Rog, je bila ustreljena v okviru rednega odstrela, saj je september zadnji mesec v okviru sedanje lovne sezone, ko je bilo to še mogoče. "V nasprotju z dovoljenim časom za odlov med oktobrom in februarjem, ko ozemeljskih pogojev za odstrel volka ni, za september velja, da se lahko volka ustreli le na pašniku in prav tam se je Tia tudi nahajala, ko je nanjo naletel lovec. Sicer škode na tem pašniku volkovi doslej še niso naredili," pojasnjuje Krofel, ki izgubo zadnjega označenega volka zelo obžaluje, še posebej, ker so Tio po trimesečnem sledenju uspeli ujeti in označiti šele julija. Vsak volk raziskovalce zaradi stroškov ovratnice in večmesečnega dela stane več tisoč evrov.

"Smo zelo zaskrbljeni. Doslej smo v okviru projekta Slo Wolf z ovratnicami označili šest volkov in niti eden ni preživel enega leta. Sedmi označeni volk je Slavc, ki se sedaj nahaja v Italiji, a mu je ovratnica po prenehanju delovanja samodejno odpadla."

V manj kot tednu dni je bila Tia že drugi označeni volk, ki je padel pod streli. Pred dnevi so namreč našli prerezano ovratnico vodilne volkulje tropa Vremščica Tonke, vse sledi pa kažejo, da je šlo za krivolov. Primer preiskujejo kriminalisti.

"Pred nadaljevanjem projekta se bomo morali pogovoriti, ali z označevanjem zaradi visokih stroškov sploh velja nadaljevati," je nič kaj optimističen Krofel.

Odstrel volkov lahko povzroči še pogostejše napade na drobnico

Letos je pod streli legalnih lovcev v okviru odlova umrlo 11 volkov, enega je povozil avtomobil, eden pa je bil najden poginjen, kar je skupaj s Tonko 14 mrtvih zveri. Krofelj ocenjuje, da pri nas pod streli glede na velikost populacije umre nadpovprečno število volkov. V naših gozdovih po ocenah sicer živi med 32 in 43 volkovi.

Število odstrela je pri nas glede na druge države "enormno visoko." Veliko volkov prehaja med ozemljem Hrvaške in Slovenije, a so pri prehodu meje pri nas veliko bolj ogroženi. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje utemeljujejo, da načrtovani odlov preprečuje ilegalno streljanje in zmanjšuje škodo na drobnici, a Krofel pravi, da je raziskava izpred dveh let takšne trditve ovrgla in pokazala celo nasprotno. "Vsaka izguba člana za trop volkov pomeni hud udarec, saj gre za uigrano ekipo. Ob takšni izgubi bodo še raje napadli lažji dosegljiv plen, kot je drobnica."

Komentarjev 8
  • Eris Kiomaro 21:47 14.december 2012.

    *mišljenje

  • Eris Kiomaro 21:46 14.december 2012.

    Žurnalček vidi se ti, da še nisi dorasel, kajti tvoje mišjlenje je povsem otročje. Resnično ti predlagam, da dobro premisliš, preden kaj neumnega blekneš.

  • Žurnalček 14:26 24.september 2012.

    Ne razumem zakaj mora biti kulturni pes privezan v hosti , njegov divji brat se pa lahko špancira po gozdovih in dela kar hoče. Jaz predlagam , da naselimo še Sibirskega tigra, saj imamo v Alpskem delu odlične pogoje. Tko ...prikaži več nekje med Kransko goro in Bovcem !