Slovenija
265 ogledov

Komar, ki ugrizne kot tiger

Komar se je iz nadležnega insekta prelevil v policijskega junaka. Žurnal24 main
Na koprskem in goriškem področju so zasledili prisotnost tigrastega komarja, katerega pik povzroča močno srbečico, oteklino, komar pa spada tudi med prenašalce smrtonosnih bolezni.

Epidemiologinja Tatjana Frelih iz zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Nova Gorica je za zurnal24.si povedala, da so najboljša zaščita pred piki tigrastega komarja primerna oblačila svetle barve, z dolgimi rokavi in hlačnicami. Poleg tega je priporočala izogibanje gibanju na prostem v času največje aktivnosti komarjev (2 uri po sončnem vzhodu in 2 uri pred sončnim zahodom). "Če do pika pride, je najboljše simptomatsko zdravljenje. Če je mesto pika zelo srbeče, se namažemo s hladilno kremo ali s kremo proti srbenju," še dodaja.

 

Zaščita in zdravila

Uporaba DEET: v lekarnah se lahko kupijo številni repelenti. Na tržišču so trenutno na voljo: Ben's 30, Off, Ultrathon, Bayrepel in Autan. Ben's pršilo vsebuje 30 % DEET. Off aerosol vsebuje 15 % DEET, sprej pa 25 % DEET. Ultrathon losion vsebuje 34,34 % DEET, sprej 25 % DEET in pršilo 19 % DEET. Picaridin, bolj poznan kot Bayrepel, dobimo v obliki spreja ali pršila. Je alternativa DEET. Autan prav tako ne vsebuje DEET, pač pa pikaridin – KBR.

Komar, ki prenaša nalezljive bolezni
Po nekaterih podatkih naj bi komar tiger celo prenašal boreliozo, bolezen, ki jo običajno prenašajo klopi. Poleg tega se je na Goriškem in na Koprskem pojavil tigrasti komar, ki lahko prenaša bolezen chikungunyo in dengo (če je seveda okužen ali če piči okuženega človeka). Frelihova predlaga, da bi moral vsak, ki ga je pičil tigrasti komar, skrbno nadzorovati morebitne spremembe na koži, in to še štirideset dni po piku. Če se okoli mesta pika pojavi rdečkasto obarvan pas kože, je treba čim prej obiskati zdravnika.

Tigrastega komarja ločimo po temni obarvanosti in belih progah po telesu. V nasprotju z navadnim komarjem napada zgolj sredi belega dne, sicer pa pika tudi skozi oblačila,saj ima večje želo od “ navadnega“ komarja. Ta izredno trdoživa vrsta mrčesa se še posebej zaredi ob močnem poletnem deževju.

Neverjetna prilagodljivost
Komar se je v dvanajstih letih zelo dobro prilagodil novemu podnebju, saj brez težav preživi tudi zelo mrzle zimske dni. Vse, kar potrebuje, je kanček stoječe vode od pomladi do jeseni, ko leže jajčeca, ki so godna v desetih dneh.

Če bi želeli komarje zatreti, bi morali poskrbeti, da bo okoli nas čim manj stoječe vode: v gospodinjstvih jo je treba denimo odstraniti iz podstavkov rož, zalivalk in drugih posod. Večje posode z vodo za zalivanje pa je mogoče zakriti z mrežami proti komarjem. Prav tako ni primerno puščati na prostem dotrajanih pnevmatik. V ribnike in večje vodne površine je mogoče naseliti ribe, ki se hranijo z jajčeci in zarodki žuželk.

Se komar širi v notranjost Slovenije?
Epidemiologinja Frelihova je navedla, da v Sloveniji ni vzpostavljenega monitoringa, s katerim bi zaznali vrsto in število komarjev. Zato bi bilo treba zagotoviti spremljanje prisotnosti ličink in odraslih komarjev v predelih, kjer so prisotni ugodni klimatski pogoji (koprska in goriška regija) in ostali za razmnoževanje komarja ugodni pogoji okolja (bližina vulkanizerjev, carting stez, smetišč …). "Šele ko bo monitoring vzpostavljen, bomo lahko spremljali, kako se tigrasti komar seli v notranjost Slovenije," je še dodala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.