Slovenija
1863 ogledov

Komarje v Sloveniji testirajo na prisotnost virusov

Tigrasti komarji
1/2
Profimedia
Tigrasti komarji: Izginili ne bodo. Se pa pojavljajo novi načini borbe z njimi ...

V Sloveniji so se že začeli pojavljati nadležni komarji. Pikniki v naravi ali vrtne zabave bodo kmalu spet potekali v njihovi družbi.

Ob tem smo z raziskovalko in asistentko z Univerze na Primorskem FAMNIT dr. Katjo Kalan spregovorili o tigrastih komarjih, ki so pri nas že skoraj dve desetletji. 

Varni nismo niti podnevi

Pred prihodom tigrastih komarjev v Slovenijo, smo bili vajeni, da smo imeli podnevi pred komarji mir. Večina vrst avtohtonih komarjev v Sloveniji je namreč aktivnih ponoči. Tigrastih komarjev pa je največ zjutraj in popoldan oziroma proti večeru. V najhujši pripeki čez dan počivajo v senci, razen če je območje senčnato in hladnejše, potem so lahko aktivni tudi čez dan. Tako imamo v Sloveniji neprijetno kombinacijo, kjer nas podnevi pikajo eni, ponoči pa drugi nadležni komarji.

Komarjev je po besedah dr. Katje Kalan več tam, kjer imajo tudi mesta za odlaganje jajčec. To je denimo na pokopališčih v vazah, na vrtovih v sodih in posodah. Naša znastvenica, ki je pred tremi leti zagovarjala tudi doktorsko disertacijo z naslovom: »Potencial širjenja tigrastega komarja, Aedes albopictus (Diptera: Culicidae), invazivne vrste v Sloveniji« pravi, da potrebujejo komarji tudi senco, ki jim nudi zatočišče pred opoldansko pripeko. 

Proti tigrastemu komarju najbolj pomaga, da v svoji okolici nimate stoječe vode dlje kot en teden. Skrbeti morate, da so okolice domov in druge površine urejene, ne preveč zaraščene in predvsem brez stoječe vode.

Kdaj lahko glede na letošnjo zimo pričakujemo prihod komarjev?
Komarji so se že pojavili. Odraslih tigrastih komarjev sicer letos še nismo ulovili, kar ne pomeni, da jih še ni.

Koliko let so prisotni v Sloveniji in ali so se v teh letih kaj spremenili, so se kaj spremenile njihove navade?
V Sloveniji so že 19 let, od leta 2002. Situacija se v zadnjih letih ni veliko spremenila, v Sloveniji imajo vzpostavljeno stabilno populacijo. To pomeni, da se tukaj tudi razmnožujejo in prezimujejo. Njihova številčnost v določenem letu je odvisna od več dejavnikov, na primer kakšna je zima, kakšno je poletje, kako deževno bo poletje in tako dalje. Res pa vsako leto odkrijemo kakšno novo lokacijo. Lani je bil to denimo Bovec, tako da so zdaj razširjeni že čez čisto celo Primorsko ...

Se tigrasti komarji razmnožujejo s kakšnimi drugimi komarji?
Ne.

Tigrasti komarji v tropskih državah prenašajo nekatere nevarne povzročitelje bolezni. Se lahko bojimo, da bi jih v prihodnje prenašali tudi v Sloveniji?
Ja, ta opcija obstaja. Možen bi bil prenos iz obolelih potnikov s komarji na domače prebivalstvo. Tega je sicer zdaj zaradi epidemije bolj malo.

Če bi prišla okužena oseba v Slovenijo, bi ta primer izvenel sam od sebe, ali bi se lahko posamezna bolezen zelo razširila?
Če bi takšen primer izvenel kar sam od sebe, bi bilo super. Je pa možno, da bi se takšna bolezen hitro razširila. Leta 2007 so imeli denimo Italijani največji izbruh čikungije, ki jo je prinesel mednarodni potnik iz Indije. Tedaj so laboratorijsko potrdili 214 primerov bolezni. Ker so vedeli, kje je bil izbruh bolezni, so uporabili insekticide in na tistih območjih uničili komarje. Tako so bolezen zajezili.

Imam občutek, da so nam tigrasti komarji odvzeli poletja, saj pred njimi nismo varni niti podnevi. Se moramo navaditi na takšno življenje, ali bodo morda izginili?
Izginili ne bodo. Se pa pojavljajo novi načini v borbi s komarji, lani so imele Gorica in obalne občine akcijo zatiranja komarjev, letos naj bi jo imele spet. Komarjev sicer akcija ni izničila, jih je pa bilo manj. Ocene, za koliko manj jih je bilo, ne moremo podati, je bil pa lani problem tudi dež, ki je spiral sredstvo za zatiranje. (Tigrastega komarja so se lani lotili s kemikalijo Aquatain. Gre za okolju prijazno sredstvo na osnovi silikona z vnašanjem v peskolove in kanalizacijske jaške. Preparat vsebuje polidimetilsiloksan (PDMS silikon), ki na vodi ustvari tanek silikonski film, ki preprečuje razvoj jajčec, ličink in bub v odraslega tigrastega komarja. Op. p.)

Dr. Katja Adam | Avtor: Dr. Katja Adam Dr. Katja Adam

Kdaj so komarji v Sloveniji najbolj dejavni?
Smo v času, ko se pričnejo pojavljati odrasli osebki večine vrst, ki so prisotne v Sloveniji. Številčno je komarjev na splošno največ med junijem in septembrom.

Že nekaj časa nazaj se je govorilo o novem insekticidu, ki naj bi bilo učinkovito proti tigrastemu komarju in so ga nekateri hodili iskati v Italijo. Tedaj sem slišala napovedi, da naj bi bilo kmalu registrirano v Sloveniji. Kako je s tem?
Insekticid še vedno ni registriran pri nas, v drugih evropskih državah je ...

Za kakšen insekticid gre?
Gre za sredstvo v obliki granul ali tablet na osnovi bakterije, ki se jih da v vodo. S temi se prehranjujejo ličinke komarjev, kar je za njih smrtno.

Kampe na Hrvaškem pred sezono špricajo in zato nimajo komarjev. Za kakšno škropivo gre in kako vpliva na ljudi, kako na ostale živali?
Najverjetneje so to adulticidi. To ni neko sredstvo, to je vrsta sredstev, pripravkov, ki se uporabljajo za zatiranje odraslih komarjev. Ponavadi nimajo vpliva samo na komarje, ampak vplivajo na vse žuželke.

Kako je z izpusti gensko spremenjenih komarjev, ki naj bi preprečevali nadaljne razmnoževanje tigrastih komarjev?
Vse to je še na poskusni ravni, trenutno se v Evropi ne prakticira tega načina zatiranja.

Kako je z odnosom države do problematike s tigrastimi komarji?
Trenutno se odvija triletni projekt, katerega glavni cilj je monitoring vseh komarjev, ne samo tigrastih, po celi Sloveniji.

Kaj nam monitoring pove?
Zdaj sledimo pojavljanju komarjev. Prej so bile pri nas narejene raziskave le na par področjih, zdaj imamo pokrito celo Slovenijo in ugotavljamo, katere vrste so prisotne in kje. Potem se komarje, ki se jih izbere, analizira tudi na prisotnost virusov. V primeru izbruha kakšne bolezni se ve, katere vrste so prisotne na nekem območju, kdaj se pojavljajo v sezoni, v kakšnih okoljih se razvijajo, kdaj so te vrste aktivne ... Vse te dejavnike je treba upoštevati pri izbiri ustreznega načina zatiranja komarjev ...

Koliko vrst komarjev pa ste zaznali v Sloveniji?
Nimamo še vseh določenih, ampak jih je zaenkrat čez trideset.

Ali srčno glisto, ki je nevarna za pse prenašajo samo tigrasti komarji ali tudi vsi ostali?
Tudi druge vrste komarjev prenašajo srčno glisto, ne samo tigrasti.

Ali komarje analizirate tudi na srčno glisto?
Ne trenutno te raziskave ne potekajo, bi bilo pa zanimivo raziskati pojavljanje tudi teh živali v Sloveniji.

Na katere bolezni analizirate komarje?
Komarje v glaavnem testiramo na prisotnost virusa Zahodnega Nila, virusa Sindbis in virusa Chikungunya, in Virusa Usutu.

 

anja.scuka@zurnal24.si