Slovenija
15 ogledov

Komarjeva ostaja na čelu agencije

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Premier Pahor ne podpira razmišljanj o zamenjavi upravnega odbora in nadzornega sveta AUKN. "Z ustanovitvijo smo naredili revolucionaren korak."

Kot pravi premier Borut Pahor, ima Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) nekaj otroških bolezni, ki pa jih Pahor ne pripisuje upravnemu odboru. "Gre za neodvisni telesi, ki morda nista imuni na kakšne interese, priporočila, tihe nasvete, vendar pa to ni politični organ, ampak agencija, ki mora neodvisno upravljati s kapitalskimi deleži države.

Naredili bi napako, če bi vlada posegala v petkovo odločitev AUKN. Danes smo imeli razgovor delovne narave. Agencija ima osnovo za tako odločitev,"
je dejal Pahor in dodal, da nimamo več kot ene banke v lasti, a menil tudi, da je dovolj, če v obeh država obdrži kontrolni delež. "Vnaprej bom zagovarjal stališče, da bi bilo v prihodnje pametno, da odproda delež. Mi potrebujemo banko, ki je dobra, ne pa domača banka."

Sestanek zahtevala Radićeva
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je za danes zahtevala sestanek ministrov in predsednikov koalicijskih strank, na katerem bo predvidoma predlagala razrešitev Dagmar Komar, ki vodi agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). Vlada lahko razrešitev predlaga, odločitev pa mora sprejeti državni zbor.

Agencija je v petek sporočila, da bo prenesla prednostne pravice države do nakupa novih delnic Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) na tri družbe v stoodstotni lasti države – Gen Energijo, Elektro Slovenije in Pošto Slovenije. Tako bi v dokapitalizaciji banke ohranila večinski državni delež, čeprav država dokapitalizacije NKBM ni predvidela, saj po dokapitalizaciji NLB za to nima proračunskih sredstev.

S to odločitvijo je AUKN po prepričanju ministrice obšla interese lastnika, sodelovanje pri dokapitalizaciji NKB pa bi po njenem mnenju tem družbam lahko škodilo. "Menim, da gre za nerazumno odločitev agencije, ki ni v interesu lastnika," je v petek za STA povedala Radićeva.

Agencija je po njenih besedah s "kreativnim pravništvom", s spremembo aktov o ustanovitvi izpeljala skupščine teh družb. Poleg tega po oceni ministrice to ni v skladu s smernicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) o nevmešavanju v vsakdanje poslovanje družb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.