Slovenija
6332 ogledov

Pozor na cestah: Začel je padati ledeni dež

Sneg na cestah Profimedia
Zaradi kombinacije snega in burje napovedani zameti. Ponekod možna poledica.

"Najmanj na Jesenicah in Lancovem pada leden dež, ceste pa so povsod spolzke. Take padavine so lahko tudi drugje. Na Lancovem policisti pravkar obravnavajo zdrs tovornega vozila," sporoča Bojan Kos iz kranjske policijske uprave.

V preteklosti smo ob obilnem sneženju večkrat poročali o kaosu na primorski avtocesti, zdrsih tovornih vozil in zastojih. Dars pred večernim sneženjem opozarja, da bodo vozne razmere zelo slabe. 

"V večernem in nočnem času zlasti na relaciji primorske avtoceste med Črnim Kalom in Logatcem pričakujemo obilno sneženje in močno burjo," pišejo pri Darsu. "Zaradi poslabšanja voznih razmer bodo nastale zgostitve v prometu in občasni zastoji. Na pot se zato odpravite le primerno opremljeni."

Sneg na cestah Vreme Slovenija Podrobnejša napoved: V teh krajih po Sloveniji lahko pričakujete največ snega!

Možna tudi poledica

Pri prometno-informacijskem centru opozarjajo, da zaradi sneženja pričakujejo, da bo danes promet na slovenskih cestah počasnejši kot običajno. "Zaradi snega in nizkih temperatur je ponekod možnost poledice," pravijo pri PIC-u. "Vožnjo prilagodite razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme."

Za priklopnike in polpriklopnike je zaradi sneženja prepovedan promet na cesti Godovič - Črni Vrh - Col. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

Arso: Petek 13. slab dan za voznike

Pred slabimi voznimi razmerami na cestah opozarjajo turi pri Agenciji za okolje. "Za vraževerne je petek, 13. slab dan. Morda bo današnji za voznike," so zapisali v objavi na Facebooku.

"Proti večeru se bo pri tleh veter obrnil v severovzhodnik in prišlo bo do vetrovnega striženja, zato se bo obdobje s padavinami podaljšalo v pozne večerne ure," pišejo pri Arsu. "V drugem delu noči bodo padavine od severozahoda hitro ponehale. Na Primorskem bo večinoma deževalo, a že malo višje se bo dež tudi tam mešal s snegom. Drugod po Sloveniji bo sprva večinoma snežilo, nato se bo dež lahko izmenjeval s snegom, ob koncu pa bo spet bolj kot ne snežilo."

Koliko snega bo zapadlo?

Količina snega bo precej odvisna od nadmorske višine, manj ga bo tudi v smeri proti vzhodu. "Po nižinah pričakujemo od pet do 15 centimetorv snega, na Gorenjskem, Kočevskem in Notranjskem pa lahko tudi več kot 20 centimetrov," pravijo pri Arsu. "Sneg bo južen. Na Primorskem bo približno med 18. in 2. uro pihala burja, ki bo občasno na izpostavljenih mestih presegala hitrost 100 kilometrov na uro, zato bodo tam nastajali tudi zameti. Po rahlem sneženju v četrtek popoldne in zvečer torej bolj zimsko vreme."

Sneg za božič Prazniki Slovenija Takšni so obeti, da bosta božič in novo leto bela

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar drecos
    drecos 15:41 13.december 2019.

    spet panika za 5 cm snega