Slovenija
16930 ogledov

"Kombiniran ali izmenski pouk ne pride v poštev"

Gregor Pečan Anže Petkovšek
Vse več namigov je, da se bodo učenci in učenke do konca šolskega leta še vrnili v šolske klopi.

Že od prejšnjega tedna je namreč vse več namigov, da bodo v šolske klopi sedli tudi učenci druge in tretje triade osnovnih šol, verjetno pa tudi dijaki. 

"Mi uradnih informacij, da naj bi se šole odprle tudi za preostale učence in učenke nimamo," pravi ravnatelj na osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani in predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan. "To, kar je sedaj jasno, je, da bodo učenci lahko šli v šole le ob ublažitvi ali ukinitvi sedanjih ukrepov."

Osnovna šola Vsi nazaj v šolo? Slovenija Učenci začeli morda zadnji teden učenja na daljavo

Na vprašanje, ali je opcija tudi izmenski pouk ali kombinirano učenje na daljavo in v šoli, pa je Pečan poudaril, da o tem resno nikoli niso razpravljali. "Ne vem, od kje je prišla ta informacija, saj to ne pride v poštev, ker nimamo dovolj učiteljev," je poudaril predsednik Združenja ravnateljev. 

Ravnatelji sicer prihajajo s svojimi predlogi, a na koncu bo vse odvisno od zdravstvene stroke oz. odločitve NIJZ. "Mi se dogovarjamo, predlagamo, a ne vemo, koliko nas poslušajo," je dejal Pečan. "Odločitev bo stvar NIJZ.

Učilnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Več bo znanega po današnji tiskovki

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je v petek napovedal, da bosta na današnji tiskovni konferenci sodelovala direktor zavoda za šolstvo RS in glavni epidemiolog NIJZ, v luči pozitivne epidemiološke ocene. "Z njima se bomo pogovarjali o možnosti, kdaj in kako naprej," je dodal Kacin.

Simona Kustec Lipicer Koronavirus Slovenija Se bodo preostali učenci še letos vrnili v šole? To pravi ministrica!

Pristojna ministrica Simona Kustec si, kot je povedala prejšnji teden, želi, da bi v luči pozitivne epidemiološke slike v prihajajočih tednih odprli vrata tudi zanje. Za to pa potrebujejo tudi zeleno luč stroke.

Po besedah ministrice so prejeli številne predloge ravnateljev, tako za premik vstopa devetošolcev v osnovne šole na prvi junij, kot tudi za vrnitev v šolo za učence četrtih in petih razredov osnovnih šol. "Nekateri so za vračanje vseh učencev," je prejšnji teden povedala ministrica. "Vse te pobude bomo pretehtali, upoštevajoč epidemiološko situacijo." 

Dijaki Slovenija Kacin namignil, da bi se lahko v šolske klopi kmalu vrnili vsi učenci

Po podatkih ministrstva se je sicer 18. maja k pouku vrnilo 61.517 učencev, kar je 94,7 odstotka vseh učencev prve triade. Od teh je bilo 57,8 odstotka vključenih tudi v podaljšano bivanje. V šole se je v različnih deležih prisotnosti vrnilo 11.170 učiteljev, kar pomeni približno dve tretjini vseh učiteljev v osnovnih šolah.

V srednjih šolah, kjer so bili pri pouku spet lahko dijaki zaključnih letnikov, sta se v minulem tednu pouka udeležili dobri dve tretjini dijakov. "Preostali pa so v dogovoru s šolami nadalevali delo in priprave na maturo oziroma zaključne izpite od doma oziroma so v šolo pprihajali na konzultacije," pojasnjujejo na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.