Slovenija
46294 ogledov

Komedija s samotestiranjem študentov

Samotestiranje Profimedia
"Samotestiranje študentov na fakulteti je komedija," nam je povedala zaposlena na fakulteti.

"Morda okuženi morajo priti na faks, mnogi z javnim prevozom, tam jih strpamo v en prostor, kjer si snamejo maske in izvedejo test, potem gredo za deset minut ven, ko se vrnejo pa pogledajo rezultat testa in ga zapišejo na evidenčni list. Najbolj smešno pri vsem skupaj pa je, da rezultata testa ne sme pogledati nihče drug kot oni sami, GDPR pač, takšna navodila smo dobili. Torej tudi če so pozitivni, lahko napišejo, da so negativni, pa tega nihče ne bo vedel. Pa tudi če priznajo, da so pozitivni, zaradi samotestiranja na faksu lahko okužijo ljudi na vlaku ali avtobusu in v prostoru za testiranje. Mislim, da to samotestiranje ne služi ničemur razen širjenju okužb," je dejala.

Ob tem je treba poudariti, da bi študenti za uporabo javnega prevoza, če niso prebolevniki ali cepljeni, potrebovali največ 72 ur star hitri test, samotestiranje je namreč dovolj le za obiskovanje predavanj, ne pa za druge storitve, za katere se zahteva PCT. Izjema od pravila PCT pri uporabi javnega prevoza so le dijaki. 

Čeprav na univerzi priznavajo, da zlasti na velikih članicah Univerze v Ljubljani organizacija samotestiranja predstavlja veliko obremenitev, menijo, da je samotestiranje pod nadzorom še vedno boljše kot testiranje doma. "Samotestiranje pod nadzorom na akademiji, fakulteti, rektoratu omogoča nadzor nad tem, da se študentke in študenti ter zaposleni res samotestirajo, zato takšen način preverjanja poveča in ne zmanjša zaščito pred okužbami," pojasnjujejo.

So pa potrdili, da rezultata testa ne sme pogledati nihče razen študenta samega.

"Na sestanku konec septembra, ki je potekal na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport s predstavniki Rektorske konference Republike Slovenije, Skupnosti samostojnih visokošolskih zavodov, študentskih domov in študentskih organizacij, smo prejeli pojasnilo, da visokošolski zavodi imenujejo osebe, ki so pooblaščene za nadzor samotestiranja študentk, študentov, zaposlenih. Če oseba, ki je pooblaščena za nadziranje, ni zdravstveni delavec, testirana oseba sama izpolni evidenčni list in zapiše rezultat testa ter se podpiše na evidenčni list," so pojasnili na ljubljanski univerzi.

Koliko študentov se mora samotestirati, ne vedo, saj podatkov v zvezi s tem ne smejo zbirati ali obdelovati.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:48 01.november 2021.

    nikakršne evidence, nikakršne statistike kolikokrat so bili že cepljeni okuženi doma, nikakršne evidence umrlih zakaj so umrli ,ker ne delajo obdukcij že leto dni...skratka, oblast se obnaša idiotsko, strokovnjaki pa za njimi...rešujejo nesmrtnost človeštva...zaradi sezonskega virusa...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:26 31.oktober 2021.

    Marsikje je samotestiranje lahko čisto verodostojno preverjanje, v Sloveniji pač ne. Korona je res na plano prinesla vso bedo, ki jo v sebi skrivamo Slovenci. Namesto, da bi skupaj stopil, smo razklani kot še nikoli, kar pa gre v korist ...prikaži več samo trenutni vladi in njihovim podrepnikom.

  • Avatar Leon
    Leon 08:35 31.oktober 2021.

    Oblast lahko počne kar si zaželi njihov princ ,GLUPI NAROD bo vse požrl kar mu servirajo . Prosto po Jelinčiču .