Slovenija
20 ogledov

Komedija v NLB

Božo Jašovič. Saša Despot
Delničarji. Potrdili le dokapitalizacijo.

Čiščenje. Državi zaradi nasprotovanja KBC ni uspelo zamenjati štirih članov nadzornega sveta (NS) NLB. Za zamenjavo zaradi delničarskega sporazuma ni glasovala niti Agencija za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije (AUKN), ki je zamenjavo dela nadzornikov predlagala, ker naj bi bil dozdajšnji NS v odzivu na finančno krizo "premalo odločen in predvsem prepozen". Zakaj bi zamenjali le štiri člane in ne vseh, v AUKN niso pojasnili. Ocenili so le, da je KBC z nasprotovanjem zamenjavi v veliki meri prevzela odgovornost za stanje v NLB.

Po dveh letih še nič jasno

Med odstreljenimi bi moral biti tudi predsednik NS Marko Simoneti, ki je o nameri dejal le, da bo še naprej profesionalno opravljal svoje delo. Komentiral je predvsem dokapitalizacijo, ki so jo delničarji podprli, a "po dveh letih pogovorov med največjimi lastniki ni soglasja niti o načinu dokapitalizacije niti o pogojih, po katerih naj bi potencialni novi lastniki vstopili v banko".

"Pri manjšem znesku od 400 milijonov je vprašanje, kaj je treba namesto tega še narediti," pravi prvi mož NLB Božo Jašovič. Pojasnil je, da bodo denar za dokapitalizacijo najprej iskali pri lastnikih, nato pa na trgu. Če denarja ne bo, je vrh držav evroobmočja že sklenil, da lahko "države poskrbijo za svoje sistemsko pomembne banke". Nazadnje lahko pri dokapitalizaciji pomaga tudi evropski sklad za restrukturiranje bank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.