Slovenija
12859 ogledov

Komentar na FB jo je stal 1300 evrov

Facebook Profimedias
Tožba in kazenska ovadba je bila vložena proti šesterici komentatorjev.

Rejnica t. i. koroških dečkov je po poročanju časnika Delo tožila in kazensko ovadila šesterico, ki je po družbenih omrežjih delila njene osebne podatke. 

Med šesterico je po poročanju časnika Delo tudi upokojenka, ki je zaradi posredovanja podatkov o rejnici morala poravnati dobrih 1300 evrov sodnih stroškov, saj je rejnica sodbo dobila. 

Upokojenka je na Facebooku opazila ime in priimek rejnice, na podlagi česar je na internetu našla več podatkov o njej, jih pokomentirala ter vse skupaj delila na svoji Facebok strani. 

gugalnica Dve leti kasneje Slovenija Koroška dečka: Kažeta posebnosti, ki so posledica slabih razmer med odraščanjem

Odvetnica Simona Marko, ki je v imenu rejnice koroških dečkov vložila tožbo zaradi posega v osebnostne pravice, je za časnik povedala, da je imela rejnica tudi možnost odškodninskega zahtevka, a je zahtevala le izbris osebnih podatkov, da prepreči vdor v zasebnost, zaščiti dečka in družino ter prepreči morebitne nadaljnje objave. 

Gugalnica | Avtor: Profimedias Profimedias

Grozi ji zaporna kazen

Upokojenki po navedbah časnika grozi tudi zapor, saj je odvetnica v imenu rejnice proti šesterici komentatorjev na FB strani vložila tudi kazenske ovadbe zaradi zlorabe osebnih podatkov. 

gugalnica Slovenija Babica koroških dečkov pogorela na evropskem sodišču

Za zlorabo osebnih podatkov je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta. "Kdor brez podlage v zakonu ali v osebni privolitvi posameznika, na katerega se osebni podatki nanašajo, osebne podatke, ki se obdelujejo na podlagi zakona ali osebne privolitve posameznika posreduje v javno objavo ali jih javno objavi, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta," piše v 143. členu kazenskega zakonika. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Camilosta
    Camilosta 23:45 10.december 2018.

    Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > www.3xDate.top

  • tralala 22:07 10.december 2018.

    Povsem pravilno. Je potrebno zajeziti uhajanje informacij, da ne govorim o janšističnem lajanju in laganju.

  • Franjo Erman 14:04 10.december 2018.

    Če so podatki na internetu, niso več zasebni