Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Absurd: ko revni dajejo bogatim

Zanimivo je, da država zahteva vračilo denarja od najrevnejših slojev, nikoli pa od bank.

Tjaša Pureber | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Če se izognete vračanju socialnih pomoči, državo prikrajšate za davke.

To ima posledice: v proračunski malhi ostaja manj denarja, ki se lahko nameni za šolstvo ter socialno in zdravstveno oskrbo.

Dobimo vitko državo za bogate, ki si lahko šole in zdravnike plačujejo sami.

Vsi drugi so obsojeni na socialno, včasih pa tudi povsem realno smrt. Pri nas gredo davki seveda tudi za vojaške misije, zgrešene investicije v Tešu in metanje milijonov v bančna žrela brez dna.

A v osnovi naj bi se davki usmerjali k tistim, ki potrebujejo mehanizme socialne države, torej revnim, bolnim in starim. To je temeljni element družbene in medgeneracijske solidarnosti. Tisti, ki imajo več, primaknejo za tiste, ki imajo manj.

Grožnje. Pri nas je situacija postavljena na glavo. Rubljenje socialnih pomoči bi morda razumeli, če bi država pokazala resno namero, da bo zahtevala tudi vračilo denarja, ki ga zmeče v banke. Ali v vsa tista podjetja, ki jim je desetletja dajala posel.

Očitno le zato, da so tajkunski šefi pobrali dobiček, delavce pa pahnili v revščino in v primeru gradbenih podjetij še iz države. Iz vladnih krogov večkrat slišimo kritike na račun nekdanje socialistične ureditve.

V primeru vračanja socialnih pomoči imajo lepo priložnost, da pokažejo, ali so pripravljeni spremeniti uredbo, ki praviloma kaznuje najšibkejše dele družbe.

Razen seveda, če se bo nekoč izkazalo, da država bolj redko zahteva vračilo pomoči in je to le priročna grožnja, zaradi katere ljudje za pomoč ne upajo zaprositi. Država pa ohranja lepe statistike in lahko še bolj zategne naše pasove.

Komentarjev 4
  • privat 10:02 04.november 2012.

    to je teror do revnih in nekoč se bo to kaznovalo ..strašiti in krasti nemočnim in revnim?? V kaj se spušča ta naša politika! Treba bo razmisliti in natrediti pogodbo z gvatemalo..

  • privat 09:59 04.november 2012.

    Na to karto igrajo fašisti ,da državljane ustrašijo da ne iščejo sociale zaradi nepremičnin v osebni lasti!! Najbolje bi bilo vzeti sociale in državi prepustiti nepremičnine in naj fašistična država skrbi za nepremičnine ...Vsekakor gre za teror države do revnih ljudi!!!

  • korisnik_5299 22:50 30.avgust 2012.

    Močno upam, da se bo to siromašenje siromašnih, bolnih in starih vrnilo kot bumerang v glavo tvorcev take politike!