Slovenija
9 ogledov

Al Kaida miruje, na pohodu še radikalnejše skupine

Obglavljenje novinarja Prtscr Youtube
Ameriška vlada ima na seznamu 59 skrajnih islamističnih organizacij, večina jih je nastala po 11. septembru 2001 in so še radikalnejše od Al Kaide.

"Naš cilj je jasen. Islamsko državo bomo razgradili in na koncu uničili s celovito in trajno protiteroristično strategijo," je na predvečer 13. obletnice terorističnih napadov, ki so jih izvedli islamski skrajneži povezani v Al Kaido, napovedal ameriški predsednik Barack Obama.

 Al Kaida utrjuje svoje vrste

Islamska država (IS) je skrajna organizacija, ki je izšla iz Al Kaide, organizacije za katero v ZDA menijo, da so jo uspeli onemogočiti. "Mislim, da to ne drži. Al Kaida trenutno utrjuje svoje vrste. Grožnja Al Kaide je močna tudi na drug način, iz nje se rojevajo nove organizacije, ki temeljijo na islamskem fundamentalizmu in delujejo skrajno radikalno. Njihova bojišča so v Afganistanu, Iraku in Siriji, pomembno pa je tudi, da imajo pod svojim nadzorom bogata nahajališča nafte,“ razlaga Bakhtyar Aljaf, direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije.

 Močna vojska s sodobnim orožjem

"Pobijajo ujetnike in otroke. Zasužnjujejo, posiljujejo in prisilno poročajo ženske. Verskim manjšinam grozijo z genocidom," o IS pravi Obama. Zaradi skrajno radikalnega in krutega delovanja, kot je obglavljanje talcev, naj bi se Islamski državi odpovedala celo Al Kaida. "Islamska država ima ima močno vojsko in moderno orožje, ki so ga pobrali Američanom v Iraku," razlaga Aljaf. IS deluje v Iraku in Siriji, njena naslednja točka pa naj bi, po mnenju Aljafa bil Kuvajt, ki je versko izrazito mešana država.

Zračni napadi tudi na položaje v Siriji

Posredovanje proti IS zahtevajo republikanci, zahteva ga tudi ameriška javnost: več kot 60 odstotkov Američanov podpira zračne napade na položaje IS. "Ne bom okleval z ukrepanjem proti IS v Siriji, kakor tudi v Iraku. Osnovno načelo mojega predsednikovanja je, da če ogrožaš Ameriko, ne boš našel varnega zavetišča," pravi Obama, ki je sinoči tako napovedal zračne napade na položaje IS tudi v Siriji in si prizadeva za mednarodno podporo. Z zavezniki sodelujejo že pri zračnih operacijah, pošiljanju pomoči v Irak in Sirijo, izmenjavi obveščevalnih informacij in humanitarni pomoči. "Pri posredovanju proti IS ne gre le za vojaško, ampak tudi za politično strategijo. Obama se še ni izjasnil, ali bo in na kak način v posredovanje v Siriji vključena tudi zveza Nato in s tem seveda tudi Slovenija,“ pravi Aljaf.

Napadi skrajnežev v Evropi in ZDA?

IS je bila tarča ameriške vojske v Iraku, s širitvijo v Sirijo se je organizacija okrepila in zasdela večji del ozemlja v Siriji in Iraku, na katerem so poleti razglasili sunitski kalifat, obliko muslimanske vladavine. V Savdski Arabiji so začeli opozarjati, da bi skrajneži napade začeli izvajati tudi po Evropi in ZDA. "IS doslej ni izvajala napadov na območju Evrope ali Združenih držav Amerike. Organizacija nima tovrstnih metod, izvajajo predvsem frontalne napade," pravi Aljaf, ki meni, da je za intervencijo v Siriji skrajni čas. Podpora ameriške javnosti in s tem pritisk na kongres, da bi zagotovil dodatna sredstva, se bo ob obletnici 11. septembra, po napovedi analitikov, še povečala, vprašanje pa je, kakšna bo mednarodna podpora. Turčija se ji je že odrekla. "Turčija ne bo sodelovala v kakršni koli vojaški operaciji, ampak se bo v celoti osredotočila na humanitarne operacije," pravijo predstavnik turške vlade. Na turškem konzulatu v iraškem Mosulu so pripadniki IS-ja junija letos ugrabili 49 Turkov, med njimi so diplomati in otroci, ki jih še vedno zadržujejo.

Preberite še komentar Obama v novi vojni.

Komentarjev 4
  • Branidom 16:42 12.september 2014.

    Kaj ima rdeča zvezda z Primorsko vedo samo totalni opranoglavci.

  • primorc91 23:21 11.september 2014.

    Vsi prav lepo vabljeni v prečudovito Izolo v soboto 13. septembra ob 11. uri, kjer bomo skupaj praznovali priključitev Primorske. V pestrem programu bo nastopilo veliko število glasbenikov in kulturnikov, vse od jutra pa bo možen ogled tudi ladje Triglav, ...prikaži več pa še vreme nam bo po napovedih sodeč naklonjeno. Polepšajte si vikend pridite v Izolo, s seboj vzemite samo dobro voljo pa še kakšno rdečo zvezdo kot se za VSTALO PRIMORSKO spodobi.

  • gamarac 19:09 11.september 2014.

    Prosim za izpolnitev kratke anonimne ankete na temo varnost osebnih vozil:ANKETA:https://www.1ka.si/a/43295Hvala in lep pozdrav