Slovenija > Komentarji in kolumne
11550 ogledov

Amerika in EU v vojni z Rusijo

Ukrajina Profimedia
Slovenija pa v vlogi ptička v dreku.

Matjaž Gams | Avtor: IJS IJS
Obstajajo vojni hujskači in mirovniki ter tisti, ki jih skrbi, da vojna v Ukrajini pelje proti tretji svetovni vojni, tudi avtorja prispevka.

ZDA so aktivno pomagale pri potopitvi ponosa ruske mornarice "Moskva" s tem, ko so točno podale lokacijo ladje, nakar so jo Ukrajinci po zahodnih nasvetih napadli z več strani hkrati in preobremenili obrambni sistem. Moskva je veljala za vojaško nepotopljivo, podobno kot Titanik. Zanimivi so ogledi simulacij napadov na Moskvo, saj so danes vsa pomembnejša orožja simulirana, t. i. digitalni dvojčki, in lahko preizkušate reakcije ob napadu z raznimi orožji. Preko spleta dobite neke splošne verzije, dodelane so vojna tajna.

Podobno so Američani pomagali Ukrajincem s podatki o gibanju generalov, zato je padlo neverjetno število ruskih generalov, preko 10. Elektronsko prisluškovanje je večplastna dejavnost in sledenje ukazom je tudi brez razumevanja dešifriranih sporočil pripeljalo do lokacij, kar je omogočilo Ukrajincem, da so na tako lokacijo poslali večje število raket.

Vsaka vojna je bolj zapletena, kot je videti na prvi pogled. Za razliko od predsednika Joeja Bidna, ki dokaj "svobodomiselno" priliva olje na ogenj, so vojaški vrhovi bolj pragmatični. Ne Američani in ne Rusi si ne želijo atomske vojne. Ko je Rusom počil film zaradi "Moskve" in pobitih generalov ter so poslali depešo ZDA, so Američani pojasnili, da so samo dajali koordinate o vseh premikih na osnovi prisluškovanja in elektronskega sledenja s sateliti in letali.

Rusi bi lahko sestrelili ali zaslepili te objekte, a bi potem tudi sami ostali brez, kajti tudi Rusi intenzivno opazujejo premike Ukrajincev in prisluškujejo njihovim pogovorom.

Vseeno pa se vojna stopnjuje. Ukrajina je že dolgo brez svojih letal, vendar stalno dobiva nova predvsem od evropskih zaveznikov, na primer Poljske. Podobno je s tanki in topništvom, kjer EU in ZDA sedaj pošiljata svoje skoraj najboljše topove.

V začetku vojne so veliko žrtev na ruski strani povzročila ročna protitankovska orožja, ker so bile ruske enote raztegnjene in se je bilo možno približati na kakšna dva kilometra. Zaradi te strateške napake so bile praktično zdesetkane nekatere najboljše ruske skupine (umaknjenih 30.000 vojakov). Zadnje tedne pa je vojna drugačna, na daljavo z artilerijo, postopna in "sirski mesar", ruski general s svežimi izkušnjami iz Sirije, vodi, žal – vojaško korektno.

Volodimir Zelenski, Buča | Avtor: Profimedia Profimedia

Sedaj Ukrajina drago plačuje preveliko zagrizenost Volodimirja Zelenskega, ki je omogočala obkroženje enot v Mariupolu in še marsikje. Bojevati se do zadnje kaplje je morda herojsko (kakšen nadomesten izraz za druge pošiljati v smrt s prepovedjo umika bi se tudi našel), ni pa učinkovito na dolgi rok, saj so izkušeni vojaki nujni za uspešno bojevanje v sodobnem času, poleg tega večji porazi demoralizirajo.

Trenutno Rusija hudo pritiska na izmučene ukrajinske vojake na vzhodu države, Ukrajinci pa morajo dnevno 500 vojakov (ranjeni, ubiti, predaja) nadomestiti z novinci. Pa tudi Rusija je utrpela hude izgube, približno toliko kot Ukrajina, tako da je Rusija že močno kaznovana, tudi če ta hip sklenejo premirje in le določene sankcije ostanejo.

"Osvobojena ozemlja" kot Mariupol so kup ruševin, ki bo poleg smrti in ranjenih povzročil ogromne gospodarske težave. Čeprav ima Rusija okoli milijon vojakov redne vojske, je v Ukrajini manj kot 200.000 vojakov brez nabornikov, nekajkrat manj kot Ukrajincev. Pritiski, da Putin razglasi vojno in vpokliče nabornike, kot so davno tega naredili Ukrajinci, je močan.

Narašča tudi pritisk Kitajske, ki agresivno rine v Tajvan in Južnokitajsko morje, Biden pa je zelo ekspliciten pri svojih govorih in jasno sporoča, da bo vpletel ZDA, če bo Kitajska nadaljevala svoje težnje.

Janez Janša in Joe Biden | Avtor: Profimedia Janez Janša in Joe Biden Profimedia

V ZDA so že aktivirali zakon o prednosti vojaške opreme. To pomeni, da v primeru pomanjkanja čipov te najprej dobijo vojaška vozila in šele nato civilna. V ZDA že mesece primanjkuje umetnega mleka za dojenčke in nedavno je Biden uvedel vojaško reševanje te problematike. Madžarska je proglasila izredne razmere. Poljska in Ukrajina sta podpisala tajni sporazum, ki omogoča delno konfederacijo. Če Rusija napade katerokoli državo v Nato so vse države Nata dolžne braniti to državo, ne pa tudi Ukrajine, ker ni članica Nato. Ker sta Poljska in Ukrajina sedaj povezani, se zadeve zelo zakomplicirajo od pošiljanja poljske policije do vojaških enot v Ukrajino.

Slovenci lahko zamahnemo z roko, a ...

Eden od pogojev za atomsko vojno je, da se uvede miselna cenzura in pranje možganov o hudobnosti onih drugih. Če pozorno primerjate poročila prozahodnih, ruskih in nevtralnih virov, hitro opazite, kako spretno je vsak blok zmanipuliral razmišljanja svojih državljanov. Še danes veliko Slovencev zamahne z roko, da nam ne grozi atomska vojna, da ne bi bilo nič hudega, če bi padlo nekaj takih bomb, da se ne smemo pustiti ustrahovati in podobno.

Kdor pa pogleda podatke, ga mora zgroziti. Če bi ZDA ali Rusija uporabili le odstotek svojega jedrskega arzenala (okoli 100 bojnih glav), bi posledično umrli dve milijardi ljudi. Ob le nekaj odvrženih bombah naš svet ne bi bil več kot prej, kakovost življenja pa bi bistveno upadla. Ukrajina ima jedrskega materiala za tisoče umazanih bomb.

Jugoslovanske vojne pred 30 leti so vsakega državljana, tudi Slovenca, prizadele za okoli 10.000 evrov letno in ta razlika je obstala vsako leto do danes (A. Kešeljević, R. Spruk, Sobotna priloga Dela, 21. maja).

Drugače rečeno: če bi se uspeli mirno dogovoriti v Jugoslaviji, bi letno vsak od nas zaslužil v povprečju 10.000 evrov več v preteklih in prihodnjih letih. Pri tem ne smemo pozabiti, da smo bili Slovenci v Jugoslaviji lastniki vrste odličnih podjetij od Iskre naprej, ki je tekmovala na svetovnem trgu. Po neoliberalnem globalističnem privatiziranju, ki nas je prepričevalo, da nam bo boljše, če našo lastnino prenesemo v žepe domačih ali tujih bogatinov, teh podjetij praviloma ni več.

Vsaka svoboda nekaj stane, naša je bila pametno vnovčena. Brez zamere, a Ukrajina ni naša domovina in vsak od nas bo še srečen, če bo izgubil samo po 10.000 evrov vrsto let naprej.

O naši vlogi med spopadom gigantov nekaj pove stara slovenska ljudska bajka: na premraženega ptička se je podelala krava in toplota ga je spodbudila, da je začel čivkati. Slišala je lisica in ga požrla. Nauki: Ni vsak sovražnik, ki se podela nate. Ni vsak prijatelj, ki te potegne iz dreka. Ne čivkaj, če ni potrebe.

Vladimir Putin | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako blizu so nam že jezdeci apokalipse?

Posebna zgodba je Nemčija, za katero tako zgodovinarji kot modri stari ljudje trdijo, da je bila vpletena v vse pretekle svetovne vojne in da bo tudi v naslednjo. Nemčija je naredila radikalno spremembo in je tudi ona v hibridni vojni z Rusijo kot celotna EU in ZDA, ne glede na to, da je del ukrajinske vojske in politike povezan s fašistično ideologijo. V videu Patricka Lancastra si lahko ogledamo domovanje Azovskega bataljona, njihove svastike in podobne simbole. Patrick je kljub svoji naklonjenosti Rusiji še kar verodostojen glede na preverjanje drugih virov.

Ni malo zloveščih znamenj, da se razmere v Ukrajini poslabšujejo korak za korakom in da se bližajo štirje jezdeci apokalipse. Tudi George Soros pravi, da se bliža 3. svetovna vojna. Zanj je rešitev, da čim prej porazimo Rusijo, čeprav je ravno to ena največjih nevarnosti za atomsko vojno. Smo del Nata in EU in ne samo moramo, ampak je tudi najbolj smotrno, da solidarno sledimo skupnim smernicam, predvsem ob napadu na katerokoli našo državo v Natu. 

A ne bodimo tako naivni ali slepi, da ne bi razumeli, kam lahko stopnjevanje v Ukrajini pripelje in tudi bo, če razum ne bo prevladal.


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je državni svetnik, član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 25
 • Jeannette_Ross 10:48 08.junij 2022.

  Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

 • PasjaProcesija 14:08 30.maj 2022.

  Poljsko-ukrajinski pakt je za nas nepredstavljiv. Imajo pisano zgodovino, začinjeno s kakšnim medsosedskim genocidom. Vendar gre zares in sodelujejo. Rusija se bo napada na Poljsko otepala. S tem napadom bi postal spopad z NATO-m realnost in jedrska vojna blizu. Če ...prikaži več bi Putin slutil, kakšna „štala“ bo, ne bi šel niti blizu. Cilj je bil z zvijačo osvojiti Kijev, drugo je farsa. Vendar sedaj Rusi ne morejo priti domov praznih rok. Za potešitev apetitev Krim ni dovolj, saj so si ga pripojili že prej.

 • Avatar Syn
  Syn 11:11 30.maj 2022.

  EU in ZDA si lahko data samo prst v tazadnjo, če mislita parirat Rusiji. Če bo šlo tako naprej, bomo mi tisti ko bomo na koncu postali del tretjega sveta, vključno s propadajočo ZDA in komunistično Avstralijo.