Slovenija > Komentarji in kolumne
5 ogledov

Avtomat za 863 dijaških malic

Ksenija Koren, novinarka Žurnala24. Žurnal24 main
Premier Pahor špara pri kavicah, ministra Lukšič in Golobič zapravljata za kavne avtomate.

Ministrstvo za šolstvo in šport Igorja Lukšiča je iz proračunskega denarja kupilo avtomat za kavo v vrednosti 2.088,96 evra. Na internetu tako dragega avtomata za kavo nismo mogli najti. Država namenja iz iste vreče, proračuna, za topli obrok dijaka 2,42 evra za vsak dan prisotnosti pri pouku. Ministrov kavni avtomat je torej vreden 863 državnih prispevkov za dijaško malico.

Nič manj potratni niso na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, kjer so sicer kupovali kavne avtomate po 756 evrov, a so kupili kar štiri in porabili 3.024 proračunskih evrov. Povprečna mesečna štipendija znaša 200 evrov, kar pomeni, da so na ministrstvu zapravili za kavne avtomate dobrih 15 socialnih štipendij.
Mimogrede, tema je zanimiva tudi zato, ker prvi v vladi, premier Borut Pahor, svoje varčevanje utemeljuje prav s plačevanjem kavic iz lastnega žepa.

Neokusno. Popolnoma vseeno mi je, ali srka kavo iz avtomata minister, visoki gost ali uslužbenec. Strošek je nepotreben. Sam nakup pa je z vidika primerjave z zunanjim ministrstvom, kjer imajo šest avtomatov v brezplačnem najemu, ali ministrstvom za kmetijstvo, kjer so kupili avtomat za 83,9 evra, potraten in pomeni razmetavanje davkoplačevalskega denarja. Nenehno poslušamo, da je vlada prevzela vodenje države v najtežjem trenutku. Po zapravljanju sodeč je trenutek težak predvsem za tiste iz gospodarstva, ki si bodo zaradi odpuščanj in čakanj kavo kuhali kar doma, če si jo bodo imeli iz česa. Birokrat je očitno še vedno kralj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.