Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Borut Pahor, bodi moški

Matej Košir (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Univerzijada je postala predmet političnega obračuna za prestiž.

Predsednik vlade bo počasi moral odpreti pisarno v Mariboru. Stranka slovenskega naroda je bila prvi razlog za obisk štajerske prestolnice, drugi bo očitno univerzijada, oziroma Franc Kangler. Pahor tako kot pri vseh ostalih vročih vprašanjih ostaja medel in se ne opredeljuje na daljavo. Raje se s Sanaderjem ne dogovori ničesar na Mokricah kot po telefonu, tako je bilo tudi s SSN in zakaj bi bilo drugače v primeru univerzijade.

Interes. V trenutni krizi potrebujemo širši konsenz pri večjih javnih izdatkih, vendar Maribor vztraja, da je projekt mariborski. Pa je res? Kot kaže, je bolj ali manj zaseben in pa predvsem političen. Štajerski župani v njem vidijo priložnost za nabiranje političnih točk, ki bi sicer vnesle nekaj koristi v lokalno okolje, še več pa v žepe določenih zasebnikov. Mimogrede, ko je Maribor dobil univerzijado, so ob razglasitvi od veselja v zrak skakali direktorji gradbenih podjetij v štajerski delegaciji.

Motor projekta je univerzitetni profesor, ki je v vlogi predsednika SUSE, ustanovitelja zasebnega podjetja, ki naj bi bil organizator univerzijade in profesor. Je tudi edina vez tega projekta z univerzo. Vendar, žal, vsa ta nejasna ozadja niso razumljena kot glavni razlog za zavlačevanje države pri plačilu prijavnine. Maribor bitko za univerzijado postavlja pod luč boja za prestiž z Ljubljano. Zato bi bilo prav, preden gre vse skupaj še dlje v nepravo smer, da Pahor tokrat za spremembo možato zakoraka v Maribor in končno pove nekaj konkretnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.