Slovenija > Komentarji in kolumne
6 ogledov

Brezposelni z zavoda na zavod

Janez Zalaznik (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Zakaj ne bi dveh obrazcev izpolnili na enem zavodu?

Zdravstvena zavarovalnica ne more vedeti, kdo na zavodu za zaposlovanje čaka na odločbo in kdo bo dobil nadomestilo za primer brezposelnosti. Jasno, saj tega, kateri zahtevek je upravičen in kateri ne, na prvi pogled ne vedo niti na zavodu za zaposlovanje. Zato mora brezposelni z zavoda za zaposlovanje skočiti na zavod za zdravstveno zavarovanje, izpolniti enostaven obrazec in obvezno zavarovanje je urejeno. To naj bi bila hkrati tudi lekcija iz odgovornosti, saj država ne poskrbi kar avtomatično za vse. Vendar ni. Če se kaj hudega zgodi, država vskoči in uredi obvezno zavarovanje.

Ideje

Pohajanje po uradih se mi zdi po definiciji slaba rešitev, zato predlagam nekaj povsem laičnih rešitev, presodite, ali se vam zdijo neumne. Na odločbo se povprečno čaka 17 dni. Zakaj ne bi za ta čas brezposelnim zavarovanja krila država (občina, ministrstvo ali zavod) kar brez posebnih prošenj in formularjev. Poravnati bi ga tako morali le za tiste, ki nadomestila kljub zahtevku ne bi dobili.

Moja druga ideja bi bila zelo poceni. Brezposelni bi hkrati z zahtevkom za nadomestilo izpolnili še obrazec M1 za zdravstveno zavarovanje in ga oddali kar na zavodu za zaposlovanje, položnico zdravstvene zavarovalnice pa dobili pozneje na dom.

Tretja, skoraj zastonjska možnost pa je, da bi se občan v obvezno zavarovanje prijavil prek spleta, položnico pa spet dobil na dom. Mimogrede, od doma prek spleta lahko ustanovite podjetje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.