Slovenija > Komentarji in kolumne
25 ogledov

Drago brezdelje

Sabina Kržič (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Paradoksalno. Delo ni znak aktivnosti, udeležba na teoretični predstavitvi dela pa je.

Zavod za zaposlovanje, 30. junija: v evidenci imajo 108.634 brezposelnih. Pridelovalci sadja in zelenjave, sezona: v nasade komaj privabijo katerega brezposelnega, delajo tujci. Se tudi vam zdi, da je v tej državi nekaj zelo, zelo narobe?

In kje so izvirni grehi tega?

Prvič, država je preradodarna z nadomestili za brezposelnost in socialnimi podporami. Samo maja so bile socialne pomoči izplačane 52.608 ljudem, za kar je šlo 12,5 milijona evrov. Isti mesec je zavod izplačal za 22,7 milijona denarnih nadomestil za brezposelnost. Skupno torej dobrih 35 milijonov na mesec (in ne na leto!!!) za to, da se vzdržuje brezdelje.

Drugič, brezposelni, ki prejemajo nadomestilo, morajo sprejeti le redno zaposlitev za določen ali nedoločen čas. Če zavrnejo začasno sezonsko delo, jim ne morejo nič. Po zakonu! In bizarnost gre še dlje. Če ne pridejo na razgovor oziroma na predstavitev dela na zavod (!!!), jih lahko izženejo z državne plačilne liste, ker udeležba na teoretični predstavitvi pomeni, da je nekdo aktiven iskalec zaposlitve, samo delo pa očitno ni znak aktivnosti. Ostajam brez besed. In ko človek misli, da huje že ne more biti ... Obvezno sprejetje začasnega dela se z novim letom ukinja tudi za brezposelne, ki prejemajo socialno podporo. Da se ta prisila do zdaj v praksi tako ali tako ni obnesla, priznavajo sami socialni delavci.


Čudna država. Brezposelni na leto sprašijo milijone zato, da doma sedijo, mehanizmov, ki bi jih prisilili delati, pa umnim glavam na ministrstvih ne uspe iznajti. Ironično vprašanje: bi imel začasni minister več posluha za uvedbo obveznega začasnega dela?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.