Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Evropa smrdi v Bruslju

Zakaj se reševanja evrske krize ne lotijo pri glavi? Tam, kjer izginjajo milijarde ...

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zategovanje pasu na jugu, razsipna birokracija v Bruslju. Takšna je današnja podoba Evrope.

Nemško poučevanje Grkov, Špancev, Slovencev ..., da morajo varčevati, je zato dvolično. Zakaj v Berlinu enako odločno ne zaukažejo varčevanja tudi Bruslju?

V čem je razlika – gledano finančno in moralno – med nekdanjimi grškimi nagradami za točen prihod v službo in občasnimi selitvami evropskih poslancev iz Bruslja na zasedanje v Strasbourg?

Pa ne gre samo za neracionalne bruseljske ustanove. Preveriti bi bilo treba tudi učinkovitost delovanja evropskih skladov. Stotisoče evrov dobi denimo investitor v zabaviščni park, ki omogoči delo peščici ljudem.

Je to racionalno usmerjanje denarja? Poleg tega pri dodeljevanju sredstev in nadzoru njihove porabe sodeluje vrsta uradnikov, ki pišejo svoja poročila in preverjajo poročila porabnikov sredstev. So to produktivna delovna mesta?

Vlada in 15o. Drži, da je treba počistiti z nepotrebnimi stroški v Atenah, Madridu in Ljubljani. Drži pa tudi, da je treba takšno metlo uporabiti tudi v Bruslju. Se bomo Slovenci odpovedali delu socialne varnosti, kulture in izobraževanja, medtem ko se bodo evrouradniki šopirili z dobrimi plačami za nepotrebna opravila?

Vlada, ki nas sili v zategovanje pasu, bi popravila svoj ugled, če bi predlagala varčevalne ukrepe tudi v Bruslju. Pa tudi protestniki 15o bi jo lahko podprli pri tem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.