Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Evropsko prvenstvo ali sociala

Občina z nekaj tisoč prebivalci si omisli svetovno prvenstvo. Slovenija pa v novo recesijo.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Slovenija bo letos gostila okoli 20 športnih tekmovanj na najvišji mednarodni ravni – svetovna in evropska prvenstva, tekme svetovnega pokala in podobno. Resda smo šteli tudi tekmovanja na mladinski ravni in tekmovanja v finančno manj potratnih športih ter tekmovanja, ki bodo povsem financirana iz zasebnih sredstev, vendar to ne spreminja slike: v javnem sektorju zmanjkuje denarja za plače, je včeraj opozoril premier Janša, na drugi strani pa si bo marsikdo privoščil nenujne igre.

Privoščil si jih bo tudi zato, ker računa, da bo organizacijo reševal proračun. Tako kot že rešuje evropsko prvenstvo v košarki. Ker je organizatorjem lažje izstaviti račun proračunu kot najti zasebne sponzorje. Kdo bo odgovarjal za podpis pogodbe, ki omogoča takšno ravnanje, še ni jasno. Bivši minister Lukšič?

Blišč in beda. Univerzijada je bila samo vrh ledene gore. Slovenija je zadnja leta prerasla v deželo mednarodnih tekmovanj. Občina z nekaj tisoč prebivalci si privošči organizacijo kakšnega evropskega prvenstva, pa čeprav spada v demografsko ogroženo regijo.

Slovenija drsi v novo recesijo, so včeraj napovedali mednarodni analitiki. To pomeni več brezposelnih in manj socialnih pravic. Mar res želimo organizirati bleščeča svetovna prvenstva na račun zdravstvene varnosti?

Tudi to je vprašanje za socialno dogovarjanje, ki se v ponedeljek začne na Brdu.

Komentarjev 2
  • privat 15:47 26.februar 2012.

    samo iger naj nam dajo...kaj mislijo ti budci da smo mi iz kamene dobe!

  • privat 15:47 26.februar 2012.

    samo iger naj nam dajo...kaj mislijo ti budci da smo mi iz kamene dobe!