Slovenija > Komentarji in kolumne
46 ogledov

Glavno vprašanje je, kdo plača račun

Dediče običajno skrbi, ali bodo z odhodom v dom obremenjene upokojenčeve nepremičnine.

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
V slovenskih domovih, javnih in zasebnih skupaj, je trenutno prostih 246 mest. Statistika sicer še kaže, da skoraj 90 tisoč ljudi, starejših od 65 let, živi samih v svojih nepremičninah. Naši starostniki v povprečju odhajajo v domove pozneje kot v tujini, največkrat šele takrat, ko ni več druge poti in ne zmorejo več skrbeti zase.

Neracionalno

Slovenci smo tudi prav bolestno navezani na svoje nepremičnine. Nedavno je na TV neka upokojenka, ki živi v svoji hladni hiši in se finančno komaj prebija iz meseca v mesec, razlagala, da je ne bo zapustila drugače kot “z nogami naprej”. Za hišo je z zdaj že pokojnim možem garala vse konce tednov in dopuste, še pri hrani sta varčevala, da sta jo dokončala; gospa še zdaj skrbno hrani vse odrezke o odplačilu kreditov izpred desetletij.

“Dobro bi bilo, če bi Slovenci lažje sprejeli razmišljanje, da prodajo (ali oddajo, op. p.) svojo nepremičnino in se preselijo v dom ter si tako zagotovijo sredstva za plačevanje oskrbe. Tako odpadejo stroški vzdrževanja nepremičnine, ni več bremen, kot so kuhanje, pospravljanje, pranje perila ... Poleg tega si najdejo družbo in postanejo dejavnejši, če jim le zdravje to dopušča,” ocenjuje Tjaša Pečnik Mlakar, direktorica enega od zasebnih domov.

Na spletnih forumih mrgoli vprašanj sorodnikov starostnikov, ki bi odšli v dom, a nimajo dovolj visoke pokojnine za plačilo oskrbe. Vsesplošna skrb je, kdo bo doplačeval in iz katerega vira, in ne, kje je oskrba najboljša. To je naša bedna realnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.