Slovenija > Komentarji in kolumne
1 ogledov

Gorenjci z represijo ne varčujejo

Anja Zupanc (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Gorenjska v zadnjem letu za sodnike in policiste očitno ni več varna.

Predvidoma danes bo sodišče izreklo sodbo mladeničema, ki sta z bombnim napadom na kranjske policiste maja prva pokazala, da je za policiste varneje najmanj dvakrat premisliti, koga bodo kaznovali. A takrat je udarilo po službenih avtomobilih in oknih pisarn.

Druga bomba je doma udarila sodnico in njeno družino. Vse kaže, da bi ji eksplozivno darilo lahko namenil nekdo, ki ga je kaznovala. Takrat je padla teza, da sicer varčni Gorenjci raje namenijo najmanj tri evre, kolikor stane najcenejši eksploziv, kot da bi z represivnimi organi obračunali s pestmi. Mar so se tokrat prihranki zaradi božično-novoletnih izdatkov tako izčrpali, da so spet zapele pesti?

Maščevanje. Zadnje leto se očitno, na Gorenjskem še najbolj izrazito, pozablja nekoč tako zelo strogo spoštovana vrednota. A stara modrost ni zmotljiva v prepričanju, da kakršnakoli obračunavanja z nekom, ki te kaznuje za posledice nedopustnega prestopka, niso dopustna. Zakonov pač ne moremo jemati v svoje roke.

Sicer bi cestne oznake iz Ljubljane vodile v Teksas, ne v Kranjsko Goro. Hkrati pa bi se spodobilo, da se tudi varuhi reda in miru ne postavljajo nad zakone. Najmanj korektno bi bilo, da se v prostem času ne zadržujejo dan za dnem v lokalih, kjer med delovniki redno izvajajo aretacije ali kaznujejo lastnike. V jezik pa bi se lahko ugriznili tudi, ko se naglas ob vrčku piva kot vaške opravljivke hvalijo, koga vse bodo ta teden spravili za rešetke. Služba je služba, družba pa družba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.