Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Ima Janša Zvera raje kot Pahor Lukšiča?

Ksenija Koren, novinarka Žurnala24. Žurnal24 main
Minister Lukšič naj kavne madeže v nepopisani beli knjigi počisti z delovnimi zvezki.

Floskula o brezplačni šoli je mrtva, čeprav 57. člen ustave pravi: ˝Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev˝. Kako površen je zapis, kaže dejstvo, da sedem osnovnih delovnih zvezkov za prvi razred nanese 61,15 evra. Brez njih nimaš v šoli kaj iskati. Zvezki, svinčniki, radirke, ravnila in druge potrebščine, ki jih otroci ˝nabirajo˝ pred prvim septembrom, razdaljo od brezplačnosti ekspresno multiplicirajo. Tudi brez njih razreda ne moreš narediti. Torej lahko interpretiramo, da država svojih ustavnih obvez ne izpolnjuje.

Brezplačno.
Javnofinančni analitiki, ki pogosto delujejo kot ljudje brez občutka za denarnico malega človeka, mi lahko očitajo populizem, a dejstvo je, da je bivši šolski minister Milan Zver dosegel, da so učbeniki iz učbeniških skladov zares zastonj.  Igor Lukšič je na zaslišanju, preden je postal zdajšnji minister, obljubil novo belo knjigo z načrti za ukrepe v šolstvu. V pol leta je ni napisal, je pa že popackana z madeži kavnega avtomata za dva evrska tisočaka, ki si ga je na naše stroške privoščila njegova šefica kabineta.

Zato mu svetujemo, naj izboljša rezultat svojega predhodnika in pri premierju Pahorju ob skorajšnjem pisanju novega proračuna zlobira dovolj denarja, da bodo do konca mandata brezplačni še osnovnošolski delovni zvezki. Mogoče bi kak evro dobil tudi pri učiteljskih plačah. Končno jim sistem obveznih delovnih zvezkov odvzame levji delež priprave gradiv za pouk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.