Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Janković do ustavne večine, brez Janše

Zdi se zapleteno, a morda ustavna večina za Jankovića ni nedosegljiva.

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Janković je na razgovor o novi vladi poklical, v očeh Pozitivne Slovenije, negativno SDS, torej Janšo. Se lahko zgodi čudež? Za Slovenijo bi bilo to najbrž dobro, a nezaupanje med strankama je verjetno preveliko.

Na to nas je opozoril prav vir blizu vrha SDS: "Janković bo poskušal zbrati ustavno večino, skupaj z SD, DeSUS, SLS, Virantovo listo in poslancema narodnosti. Tako bi imel 60 glasov. Prva poteza utegne biti sprememba ustave, predvsem referendumske ureditve." To je večni cilj levice, saj bi zelo omejili moč Janeza Janše. To bi utegnil biti ambiciozen osebni cilj Jankovića, saj bi mu olajšal učinkovito vladanje. In navsezadnje je to lahko razlog, zakaj se je že prvi dan sestavljanje vlade navidez zapletlo.

Cene so zrasle. Prištejmo k temu še špekulacijo, da bi Janković Erjavcu ponudil primerno usklajevanje pokojnin z rastjo plač v zameno za podporo pokojninski reformi. Pa pričakovanja možnih koalicijskih partnerjev, da vsaj v prvem letu še ne bo zmanjšanja števila ministrstev. In tudi ambicij nekaterih iz Virantove liste, da bi dobili celo tri ministrstva. Vse to kaže na večje apetite. Janković si tudi zato utegne vzeti čas in ubiti dve muhi na en mah: omejiti Janševo moč in pripraviti teren za reforme že v prvih dveh letih vladanja.

"Večinski sistem". V senci novih vladarjev se poslavlja Katarina Kresal. Po mnenju nekaterih blizu Zaresa tudi Gregor Golobič nima več želje ostati prvak te stranke. Simbolično odhajata prav v času, ko bo najbrž manj parlamentiranja, v vladi in v parlamentu.

Komentarjev 11
  • gec 22:13 09.december 2011.

    MRKI NE ZAVAJAJ...

  • gec 22:13 09.december 2011.

    KAJ PA JE TU NAROBE G.VELIKI?NOVKOVIČ JE PROFESIONALEC NA SVOJEM PODROČJU,NE GLEDE NA TODA VAM JANŠISTOM NI PRAV.

  • gregacom 10:32 09.december 2011.

    "Janković do ustavne večine, brez Janše" .Spoštovani g. novinar s takimi antiJanševskimi izjavami samo še naprej razdvajate slovensko javnost in STE sokrivi za situacijo kakršno imamo v Sloveniji. Dosegli ste svoje. Janković se pa sedaj ni sposoben pogajat niti ...prikaži več s levimi strankami, kaj šele sestaviti vlado ustavne večine. Pa dajte no g. Novković malo treznosti in kmečke pameti vam vsem priporočam.