Slovenija > Komentarji in kolumne
11 ogledov

Janković, povabi Janšo

Po odlično organizirani kampanji si je Janez Janša v zadnjih dneh škodil sam.

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Zakaj je Jankoviću uspel veliki preobrat? In kaj bo storil kot najverjetnejši mandatar?

1. Janković vs. Janša. Pozitivna Slovenija je premagala SDS po zaslugi Janeza Janše. SDS je imela vse do zadnjih dni odlično organizirano kampanjo. A sledilo je nespretno zbiranje pogodb o nepremičninskih transakcijah prvaka SDS. Sam je pozval tekmece k razkritju vseh pogodb, potem pa dolgo brskal za svojimi pogodbami in zasejal veliko seme dvoma v lastno verodostojnost.

2. Kakšna bo vlada? Janković ima bolj ali manj tri možnosti. Prva je levosredinska koalicija z SD, Virantovo listo in najbrž SLS. Lahko se odloči, da v vlado povabi SDS in tako v kriznih časih ravna državotvorno, poskušajoč oblikovati ustavno večino. Lahko pa oblikuje levosredinsko vlado in Janši ponudi partnerstvo za razvoj, kar pomeni soglasje slovenskih politikov o ključnih točkah. Torej da prevzame Janši pobudo, ki jo je vodja SDS ponujal pred volitvami, misleč, da bo on mandatar.

3. Reforme. Razpoloženje ljudstva je reformno. Že v petek smo objavili, da bi kar 60 odstotkov volilcev zdaj podprlo pokojninsko reformo. To pomeni, da je ljudstvo prej spoznalo, kaj nas čaka, če politiki ne bodo zavihali rokavov, kot pa politiki sami.

Ukrepajte. Janković, če bo dobil mandat, bo moral hitro ukrepati. Čas je za konstruktivnost in širšo vlado. Ali vsaj za partnerstvo za razvoj. Janša mu z izjavo, da je pripravljen pomagati spraviti Slovenijo na noge, to sam ponuja. Ni pa smiselno že zdaj napovedovati novih predčasnih volitev. Nimamo časa za takšne igrice.

Komentarjev 11
  • Dusan Mmarn 14:20 07.december 2011.

    jansa si je sodil sam pokazal je kaj je . nic boljsi od pahorja clovek narcis .vase zagledan nepogresljiv z svojo resnico . to mu je narod pokazal. vseeno me cudi da mu toliki se verjamejo a kaj ko je ...prikaži več lepo poskrbel SAMO ZA LJUDI OKOLI SEBE. ostali mso samo verniki velikemu idolu . se vidi da moz obvlada titove laSTNOSTI O KULTU OSEBNOSTI . samo da se vedno pljuva po njem ceprav uporablja njegove metode . res cudno . upam vsaj da bodo njegovi sopoliticni prijatelji videli kaj jim je z sojim ponasanjem storil . nekaju resnih ga je ze davno zapustilo .kje je hvalica ki9 je vcasih bil njegovo trobilo. no pa virant ki tudi ni po prezganki priplaval . sem vesel zanj ki mi je bil zanimiv tudi ko je bil se v SDS.stranki. POVZETEK nekaj pa se le premika da zacnejo ljudje misliti z svojo zdravo logiko. narod vsak ima pravica do svoje logike in ne se liderjem podrejat . a je kateri kaj storil dobrega za vas . koga briga barva in cigav je poglejzte kaju je storil dobrega za V A S SAME ne zase .

  • Žurnalček 02:10 06.december 2011.

    Oni niso volja volilcev ampak volja pedrov in pedofilov z prižnic.

  • backlight 09:23 05.december 2011.

    Predlagam nekaj čisto drugega - koalicijo med Janšo, Pahorjem, Virantom in Žerjavom. Pod pogojem, da bi Janša zmogel (sam pri sebi) in ostalim trem ponuditi enakopravno partnerstvo (ne glede na število sedežev v parlamentu). Koalicija bi hkrati opoziciji ponudila 'partnerstvo ...prikaži več za razvoj/izhod iz krize'. Janša bi moral narediti še nekaj. Dati javno izjavo, da bo, če bo na sodišču (tudi tujem), že na prvi stopnji, spoznan za krivega, brezpogojno odstopil z vseh položajev. S tem bi sodišču na nek način povrnil veljavo, verjamem pa, da si sodniki ne bodo zlorabili sodišča v politične namene.Nisem pristaš JJ, prej nasprotno, a sem pripravljen svoje vedenje in mnenje o JJ zamrzniti za ta mandat, če Janša dokaže, da zna biti tudi državnik.