Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Kako boste izkoristili dodatnih 24 ur?

Pek Profimedias
Tega posebnega 29. februarja se vprašajte, ali počnete tisto, v kar verjamete. Ste zadovoljni s službo in ali vaše delo zrcali vaše vrednote?

razno 20.11.12. novinarka anja scuka, foto: bostjan tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ste tudi vi med tistimi, ki vam dnevi kar bežijo in ne morete postoriti vsega, kar ste načrtovali? Ste jeseni veseli, ko premaknemo kazalce za uro nazaj in ima dan 25 ur? Letošnji konec februarja nam podarja cel dan. Kako boste izkoristili za 24 ur daljše leto?

Letošnji dodaten dan pade na ponedeljek. Na dan, ko se mnogi pritožujejo, ker morajo po vikendu v službo in jih čaka novih pet delovnih dni. Med nami pa so tudi takšni, ki se ponedeljkov ne branijo, saj so v službi našli svojo strast in poslanstvo. Služba zrcali njihove vrednote in ambicije, zaradi svoje funkcije se počutijo koristne, delo pa jih preprosto veseli.

Če niste med njimi, je morda prav letošnji 29. februar priložnost, da to spremenite.

Meja med poklicnim in zasebnim življenjem vse tanjša

V službi preživimo ogromno ur na teden, naše delo je vse bolj vpeto v zasebno življenje. Prve ugotovitve Šeste evropske raziskave o delovnih razmerjih Eurofound 2015 kažejo, da delajo Evropejci v svoji glavni plačani zaposlitvi povprečno 39 ur na teden, Evropejke pa 33 ur na teden. Skoraj dve tretjini samozaposlenih Evrpejcev, ki imajo v podjetju tudi druge zaposlene, pa dela tedensko 48 ur in več.

Zaradi informacijske in komunikacijske tehnologije pa se pri mnogih briše tudi meja med poklicnim in zasebnim življenjem. Kar 45 odstotkov delavcev je v zadnjem letu delalo v svojem prostem času, da je zadovoljilo delovne zahteve. Okoli 14 odstotkov ljudi je navedlo, da so vedno ali večino časa zaskrbljeni zaradi službe.

Ker se tudi starostna meja ob upokojitvi skozi leta le še daljša, je toliko bolj pomembno, da razmislite o svoji službi in naredite vse, da boste z njo vsaj malce zadovoljni.

Amani Institute in neprofitna iLEAP imata zanimiv predlog: Izkoristite dodaten dan v letu zato, da razmislite o svojih najpomembnejših vrednotah in o tem, kako bi jih združili z vašim delom. Zato se tega posebnega 29. februarja vprašajte, ali počnete tisto, v kar verjamete. Ste zadovoljni s službo in ali vaše delo zrcali vaše vrednote? Razmislite tudi o svojem življenju, čemu dajete prioritete in ali na pravilen način izkoriščate ali tratite vaš čas.

Kampanja #24more vabi delavce celega sveta, da spremenijo 29. februar v čas za refleksijo in zavedanje, v priložnost da nehamo hiteti in razmislimo o tem, kaj delamo. Pred vami je priložnost – jo boste izkoristili?

anja.scuka@zurnal24.si   

Komentarjev 2
  • kapibara 14:39 17.februar 2016.

    Fino, vzel bom dopust...mi je še lanski ostal..

  • kapibara 14:37 17.februar 2016.

    Fino, bo plača za en dan večja.. :-)