Slovenija > Komentarji in kolumne
13 ogledov

Kako pozabiti, 
da pada vlada

Tjaša Pureber Nik Rovan
Dragi poslanci! Upam, da stavke ne napove tudi sindikat klovnov, ker jim jemljete delo.

Zaplet okoli znižanja plač v javnem sektorju si lahko razlagamo na dva načina. Lahko smo naivni in verjamemo, da so se poslanci res "le malo pohecali". Ker je nižanje plač 160 tisoč ljudem pač zabavno. In ker od poslancev v teh časih namesto rešitev krize pričakujemo, da nas zabavajo s cirkuškimi triki.

Če že ni kruha, naj bodo vsaj igre. Seveda smo lahko resnejši. Morda vsi poslanci za ta manever niso vedeli. A težko je verjeti, da vlada z njim ni imela nič, saj so vse glasnejše informacije, da so govorili o še hujših rezih.

Če je kdo mislil, da bodo sindikati s poslanci pokali šale o štiriodstotnem plačnem znižanju, ko se že leta ostro pogajajo o vsaki vejici posebej, je pač naiven. Zato jim ostrega odziva s stavko ne gre zameriti. A tudi če jih je začasno obvarovala pred plačnim rezom, je koristila predvsem Pahorju.

Alergija. Morda ste pozabili, da bo čez en teden glasovanje o zaupnici vladi. Za preživetje morajo nekateri poslanci le "manjkati" ali ne glasovati. Morda prav o tem, ker še nimajo dovolj denarja za volitve ali pa njihova podpora ni tako visoka, kot bi si želeli, premišljuje kaka stranka, ki je sicer do vlade zelo ostra.

In bi ji bilo zoprno, če bi jih novinarji o tem preveč spraševali. Na srečo pišejo o stavki. Pahor z njo pač ne tvega veliko. Ljudje so alergični na plače v javnem sektorju. Zato mu ratingi ob stavki ne bodo preveč padli. In če se že zdaj govori o štirih odstotkih, se bodo sindikati težko pogajali o ničli. Na neko znižanje bodo morali pristati. Tako vlada ubije precej muh na en mah. Čistilke pa naj preživijo, kot vedo in znajo.

Komentarjev 1
  • recesija 22:08 12.september 2011.

    Odličen komentar g. Tjaša !