Slovenija
32 ogledov

Veliko hrupa za nič stavke

Sviz Branimir Štrukelj Anže Petkovšek
Dan d. Poslanci naj ne bi podprli 4-odstotnega znižanja plač javnim uslužbencem. Vse več informacij o znižanju čez tri mesece. Sindikalni spor. Jutri vseh ne bo pred parlamentom.

Jutri bodo poslanci v odboru za finance odločali o štiriodstotnem znižanju plač javnim uslužbencem, ki so ga predlagali njihovi poslanski kolegi.

Če se to zgodi, sindikati vztrajajo, da bodo že danes napovedali generalno stavko, ki se bo verjetno začela 3. oktobra.

Predlog večinske podpore najbrž ne bo doživel, a so vse glasnejše informacije o tem, da bi javnemu sektorju plače znižali s 1. januarjem.

Volk sit, koza pa ne cela

Danes se je sestala poslanska skupina Socialnih demokratov, ki ima v 15-članskem odboru za finance pet sedežev. Predloga o takojšnjem znižanju verjetno ne bodo podprli, a je bila tam po neuradnih informacijah omenjena možnost amandmaja, ki naj bi znižanje plač v javnem sektorju zamaknil na začetek prihodnjega leta.

Tako bi rešili čast premierja Boruta Pahorja, ki je s sindikalisti podpisal dogovor, da vlada do konca letošnjega leta plač v javnem sektorju ne bo nižala.

Stavka ostaja na programu

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da je to prav tako nesprejemljivo kot takojšnje znižanje, saj se tako ognejo socialnemu dialogu. Dušan Miščevič, ki zastopa drugi del sindikatov javnega sektorja, je prepričan, da "bodo morali prihodnje leto uslužbenci še nekaj dati, a se mora vlada zavedati, da je pomemben dialog in da krize ne moremo nositi samo mi".

Plače v javnem sektorju. | Avtor: grafika Žurnala24 grafika Žurnala24

Miščevič je sicer prepričan, da poslanci predloga o takojšnjem znižanju ne bodo podprli, kar naj bi mu včeraj zagotovil tudi minister za finance Franc Križanič.

A po naših neuradnih informacijah naj bi prav on na eni izmed preteklih sej vlade lansiral predlog, da se uslužbencem v državni upravi (torej ne vsem v javnem sektorju) plače znižajo s 1. januarjem. In to za kar deset odstotkov.

Spori med sindikati

Vodstvo sedmih sindikatov, ki so združeni v konfederacijo in združujejo 75 tisoč članov, bo jutri odločanje poslancev spremilo s simboličnim protestom pred parlamentom. A se temu ne bodo pridružili sindikati pod vodstvom Dušana Miščeviča.

Ta o sporu ne želi govoriti, a se zamera očitno vleče še iz časa, odkar se konfederacija lani ni pridružila njihovi stavki. Ne glede na to oboji obljubljajo skupne priprave na splošno stavko.

Kako bi potekala stavka

Stavka v javnem sektorju je specifična, ker so številni uslužbenci zavezani k temu, da vsaj deloma opravljajo svoje delo. Zdravniki bi verjetno odpovedali vse nenujne operacije, čakalne dobe bi se povečale. Policisti bi namesto kazni pisali le opomine. Ker bi na mejah dosledno preverjali dokumente, bi nastale daljše vrste.

Pazniki v zaporih bi delali počasneje, vojaki pa stavkati sploh ne smejo. Miščevič pravi, da so se lani med stavko veliko naučili, zato bodo strategijo tokrat spremenili, saj so bili lani "podvrženi številnim grožnjam po odpuščanju".

Komentarjev 1
  • zic 21:11 12.september 2011.

    to sploh niso take plače, da bi se mogl tlele zgražati...vse kar je pod jurja je ena mizerija!!! Folk fopajo z bruto plačami, resnica je pa v netu plače.....pa če se že to greste...vsak javni uslužbenec pošteno prispeva v državno ...prikaži več blagajno (sociala, zdravstvo, pokojnine) kar bi za ostale težko rekli...če bo državna uprava zaprla pipico, se bo marsikomu slabo godilo...takoj se lahko zapre BTC in vsi nakupovalni centri kajti to je srednji razred, ki služi in zapravlja doma, torej denar kroži, vsi ostali ki služijo nadpovprečno nosijo denar čez mejo!!!!