Slovenija
453 ogledov

Plavalne počitnice razgrabili v trenutku

Plavanje Profimedias
Četudi je za plavalne počitnice vsako leto ogromno zanimanja in se mesta zapolnijo takoj po začetku zbiranja prijav, MOL ne razpiše več mest. Kot pravijo zato, ker želijo otrokom ponuditi raznolike vsebine. Starši se pritožujejo, da telefonskih številk, na kateri bi lahko prijavili otroke, sploh niso mogli priklicati.

Seznam ponudnikov za subvencionirano počitniško varstvo v Mestni občini Ljubljana je znan že od sredine aprila, v ponedeljek pa so začeli zbirati prve prijave. "Nemogoče se je prijaviti na plavanje, saj je telefonska linija non stop zasedena," je v ponedeljek povedala bralka, ki je poskušala oddati prijavo za otroka preko telefona. "Vse dopoldne smo klicali, a nikakor nismo uspeli dobiti sogovornika na telefon. Dve telefonski liniji sta bili ves čas zasedeni, če pa se je že zaslišalo zvonenje, je prišlo avtomatsko obvestilo, da klic ni mogoč." Starši, ki s katerimi smo govorili, so prepričani, da v tako kratkem času niso mogli pobrati toliko prijav, saj je bilo že pred dvanajsto uro na spletni strani obvestilo, da je zbiranje prijav zaključeno.

PREBERITE ŠE:

Za plavanje, ki ga letos organizira Zavod G-Rega, se je mogoče prijaviti le po telefonu, medtem ko drugi ponudniki zbirajo tudi prijave preko elektronske pošte. 

"Kljub temu, da sodobna tehnologija omogoča tudi druge načine prijave, smo se sami odločili za izključno telefonsko prijavo in sicer po tehtnem premisleku, saj tak način prijave omogoča najbolj pristno komunikacijo s takojšnjo obrazložitvijo programa, česar nobena t.i. e-pot ne omogoča," pojasnjuje Gregor Pust iz Zavoda G-rega. 
 

Klice so sprejemali od 7.30 do 12. ure

Dodaja, da so prijave sprejemali štirje sodelavci, na dveh telefonskih številkah, pri čemer je bila naknadno narejena še preusmeritev na dodatno številko, od 7.30 naprej brez prekinitve do približno 12. ure, ko so bila oddana zadnja prosta mesta v posameznih terminih. 
 
"Po končanih telefonskih prijavah smo, kljub temu, da to formalno ne bi bilo potrebno, pregledali tudi e-prijave in razen redkih izjem lahko rečemo, da nam je, seveda ob sodelovanju razumevajočih in vztrajnih staršev, uspelo pregledati in obdelati tako rekoč vse prijave," razlaga Pust. "Lahko rečemo, da so skoraj vsi starši dobili mesto v terminu, nekateri kljub vsemu žal ne, zaradi omejitve vpisa v vseh terminih."

Plavanje | Avtor: Profimedias Profimedias
V ponedeljek, okoli 14. ure so imeli na čakalni listi 15 otrok. "To je približno eden do dva otroka na termin, kar pomeni približno pet odstotkov vseh prijavljenih na čakalni  listi, to je približno pet odstotkov otrok," pravi Pust. "Za vse ostale smo uspeli najti možnost, da preživijo z nami lepe počitniške dni!"

Omejitev na 280 prijav

Ob tem poudarja, da bi ne glede na način prijave lahko izbrali  le 280 najhitrejših prijav. "Število prostih mest za sofinanciran program je omejil MOL," poudarja Pust in dodaja, da je bilo na njihovi spletni strani glede na izkušnje preteklih let objavljeno, kdaj in kako se prijava pri posameznem izvajalcu izvede.

"Obvestilo o načinu prijave smo dodali tudi na našo spletno stran, prav tako pa so to sporočilo (preventivno in v želji po dodatnem razumevanju) prejeli tudi starši, ki so oddali spletno prijavo oz. povpraševanje," dodajajo pri G-regi. "Nekateri starši so prijavili enega otroka, nekateri dva, bilo pa je tudi okoli eset staršev, ki so prijavili tudi otroke svojih sorodnikov ali sošolcev, pri čemer v osnovi ne vidimo težav in gre po našem mnenju za način organizacije med starši samimi, saj nekateri žal v času službe ne morejo klicati po telefonu."

Plavanje vsako leto takoj zasedeno

Plavanje je sicer med tistimi dejavnostmi, ki so vsako leto hitro zasedene, a kljub temu se na MOL ne odločijo, da bi tovrstno ponudbo razširili. "Programe poletnega počitniškega varstva izvajajo zunanji izvajalci, ki so izbrani na vsakoletnem javnem razpisu," pravijo pri MOL. "Vsi izbrani izvajalci morajo upoštevati razpisne pogoje, v katerih pa ne ločujemo programov glede na vrsto aktivnosti."

počitniške delavnice | Avtor: Mladi zmaji Mladi zmaji
Dodajajo, da veljajo za vse programe, ne glede na to ali gre na primer za športne ali kreativne počitnice, enaka merila. "Dodatnih točk za programe, ki vključujejo na primer plavanje, ni, saj bi lahko podobno kot plavanju dali prednostne točke tudi npr. kulturno umetniškim vsebinam, plezanju ali tehniki in drugim vsebinam, saj so različne vsebine zanimive za posamezne otroke," razlagajo pri MOL. "Predvsem pa gre za počitnice in prosti čas otrok in ne za podaljšane šolske ali športne aktivnosti. Pri izbiri ne dajemo prednosti določenim izvajalcem oz. programom, saj želimo, da so programi poletnega počitniškega programa raznovrstni."

Plavanje, ustvarjanje in ples

Tako bodo lahko letos preko programa poletnega počitniškega varstva otroci plavali v Bazenu Laguna preko zavoda G-Rega, ustvarjali v likovnem centru LI-CE, plesali v Plesnem klubu Borelo in Libero in se izobraževali v Centru arhitekture. Celodnevno varstvo organizirajo tudi pri Zvezi prijateljev mladine na različnih lokacijah po Ljubljani. 

V MOL razlagajo, da je število subvencioniranih programov enako kot lani, in sicer trinajst. "Izvajalci niso vsi isti, saj so ti izbrani na vsakoletnem javnem razpisu," pravijo pri MOL. "Vsak izvajalec ponuja svoj program, tako da aktivnosti v okviru posameznih programov niso popolnoma identične lanskim."

Poleg teh programov MOL sofinancira tudi program počitniškega varstva v Mali ulici. "Programe, ki so še v nastajanju, pa izvajajo tudi nekateri javni zavodi s področja mladine, kulture in športa," razlagajo pri MOL.

Poletno počitniško varstvo v MOL | Avtor: MOL MOL

Delno subvencionirane dejavnosti

Živalski vrt
Za otroke prve triade organizirajo zimske, prvomajske, poletne, jesenske in božično novoletne počitnice. Na počitniškem varstvu, ki je namenjeno otrokom prve triade, otroci aktivno preživijo počitnice, se ob tem učijo in hkrati razvijajo odgovoren odnos do narave. Cena počitniškega varstva, ki jo plačajo starši oz. skrbniki je 20,50 EUR + vstopnina po ceniku na dan, skupaj 130 EUR (z DDV).

MGLC
V poletnem počitniškem času pripravljajo dva počitniška programa oziroma delavnice. Prvi počitniški program poteka vsak delavnik od ponedeljka do petka v juliju od 10.00 do 14.00. Cena za tedenski termin je 40 EUR/osebo. Drugi počitniški program poteka dva tedna, eden v juliju in eden v avgustu, od 8.00 do 16.00. Cena za tedenski termin je 110 evrov otroka in vključuje kosilo.

V času zimskih počitnic izvajajo počitniško varstvo, celotedenski počitniški program, ki poteka devet ur dnevno in vključuje tudi vse pripadajoče obroke. Cena zadnjega zimskega počitniškega varstva je bila 100 evrov za cel teden, oziroma 25 evrov za posamezni dan, z različnimi popusti pri drugem oziroma vsakem nadaljnjem otroku iz iste družine.

Pionirski dom
Nudijo več različnih počitniških varstev julija in avgusta, kjer otroci lahko zberejo med gledališčem, plesom, glasbo, likovno šolo, cirkuško šolo, učenje različnih tujih jezikov in druge dejavnosti. Cena za 5 dni znaša 70 evrov.

Gepardi v ZOO Ljubljana | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Četrtni mladinski centri 
Vsak dan poletnih počitnic bo pestro dogajanje tudi v četrtnih mladinskih centrih Bežigrad, Črnuče, Šiška in Zalog, kjer si bodo udeleženci krajšali čas z zabavnimi delavnicami, športom, družabnimi igrami in druženjem. Organizirali bodo morski in gorski tabor, poletne šole in ulične festivale. Junija bo urbano glasbeni festival ŠiškaFejst in avgusta Biti mlad je zakon ter Film na ulici. Konec junija začnejo plesno poletno šolo Zaplešimo v poletje, v juliju in ponovno v avgustu bodo imeli tedenska tečaja tenisa, načrtujejo poletno šolo podjetništva in v prvem tednu avgusta mestni tabor za najstnike Mladost je norost.

Festival Ljubljana
Organizirali bodo brezplačne otroške delavnice v času poletnih šolskih počitnic, in sicer v treh sklopih: gledališko gibalna delavnica, likovne delavnice in plesno pevska delavnica pod okriljem  ustvarjalcev, ki pripravljajo muzikal Vesna. Vse delavnice so namenjene šolskim otrokom in so brezplačne.

Javni zavod Ljubljanski grad
Programe počitniških delavnic običajno izvaja v času jesenskih in prvomajskih počitnic. V tem primeru gre za triurne počitniške delavnice z različnimi tematikami na posamezni dan in s simbolično vstopnino tri evre.

Letni programi športa
MOL sofinancira tudi izvajalce letnega programa športa (približno 200 športnih društev), ki izvajajo programe športa skozi vse leto, tudi med počitnicami. Poleg tega naš javni zavod Šport Ljubljana med poletnimi počitnicami izvaja program plavanja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Skippy 00:46 12.maj 2017.

    Če misliš, da je Jankovič slab, se pelji čez Maribor in upam, da boš uspel priti, brez da ti avto razpade.

  • Avatar olor
    olor 09:52 10.maj 2017.

    Drugo leto bodo volitve.