Slovenija > Komentarji in kolumne
1 ogledov

Kdo bo koga v 
boju za penzije

Janez Zalaznik (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Groza me je, da se bodo v imenu mladih o pokojninah pogajali študentski funkcionarji.

Poznam gospo, ki se bo upokojila decembra. Še zdaj ne ve, kakšno pokojnino bo dobila. Tak sistem imamo. Jaz se bom, kot kaže, upokojil tam nekje okrog leta 2045. Če nič ne naredimo, bomo takrat za pokojnine morali nameniti zdajšnje štiri milijarde evrov. To je pol proračuna. Če bomo po zdajšnjem sistemu še takrat dajali upokojencem, bomo morali ukiniti šolstvo, socialo, policijo ... Tak sistem imamo in Kapitalska družba ni nobena čudežna rešitev. Če proda vse premoženje, bi pokojnine lahko izplačevali dva ali tri mesece. To je naša zlata rezerva za hude čase. Že letos bo država iz proračuna v pokojninsko blagajno morala nakazati okoli 150 milijonov evrov, to je okrog 270 evrov na upokojenca. O tem, da so spremembe nujne, ne dvomi noben resen človek.

Interesi
Predlog ni slab. Sistem bi bil transparentnejši, pravičnejši in bolj v skladu z demografsko situacijo. Komu v prid ali škodo se bo nagnila končna rešitev, pa bo najbolj odvisno od moči posameznih interesnih skupin. Ob tem je zaskrbljujoče, da bo, kot kaže, edini zastopnik mlade generacije študentska organizacija. To je ta, ki ne vidi dlje od organizacije žurov, bonov za prehrano in zaščite (prekomernega) študentskega dela. Večina mladih, ki je po diplomi iskala redno zaposlitev, pljune na študentsko delo. Groza me je, da se bodo o razmerjih, ki bodo zaznamovala generacije, pogajali študentski funkcionarji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.